avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se redacteaza un testament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se redacteaza un testament?

Buna ziua,

Am aproape 26 de ani si ultimele rezultate ale analizelor ma fac sa ma gandesc la faptul ca ar fi cazul sa imi aranjez unele lucruri. Am o familie (parinti, frate, bunici) care m-au lasat deoparte cand aveam nevoie de ajutor (m-au dat si afara din casa, desi nu aveam o alta locuinta), astfel incat nu as vrea sa poata ataca testamentul (sau sa o faca fara prea mari sanse de izbanda). Am, in schimb, un prieten foarte bun caruia as vrea sa ii las unele lucruri si sa ii dau unele insarcinari. Astfel, as vrea sa stiu unele detalii.
1) Pot redacta eu un testament pe care sa il duc apoi la un notar sau exista un tip standard?
2) Pot sa nu las nimic membrilor familiei? Nu am bunuri de pret si nici proprietati.
3) Pot semna din timpul vietii un acord pentru prelevare de organe pe care familia sa nu il atace?
4) Pot aranja ca decizia privind trupul meu sa fie doar a prietenului de care vorbeam mai devreme? Doresc trupul meu sa fie incinerat si nu inmormantat. Si pot hotari ca un eventual ajutor de inmormantare (nu stiu daca exista asa ceva daca nu ai fost propriu-zis bagat in pamant, ci ars) sa ii fie acordat prietenului care se va ocupa de toate cheltuielile necesare?
5) Pot face toate astea fara ca "familia" sa imi deranjeze pritenul inutil si fara sa il tarasca prin tribunale?

Asta voiam sa intreb, daca imi mai aduc ceva aminte, revin cu intrebari. Va multumesc in avans pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: LauraSpataru , utilizator 12:45, 26 Februarie 2013
In primul rand sa va ajute Dumnezeu si sa nu fie folosit testamentul dvs acum, ci la batranete.
In al doilea rand va recomand sa apelati la un notar, o sa va ajute la autentificarea unui testament.
Toate bune.
Mi-e teama ca a fost considerata gluma. Nu este, chiar doresc raspunsuri la aceste intrebari.
1. Puteti sa l redactati dvs si sa mergeti la notar apoi dupa o discutie cu acesta asupra formei si fondului se va autentifica, resoectand ultimele dorinte ale dvs.
2.puteti sa dispuneti de bunurile dvs cum doriti, trebuie insa sa stiti ca exista o categorie de mostenitori numita rezervatari , sot, copii, parinti, care au dreptul la o cota din mostenire numita rezerva succesorala care este stabilita de lege si de care nici dvs nu puteti dispune . Acesti mostenitori in cazul decesului dvs pot cere reductiunea liberalitatilor excesive pt cota de rezerva ce li se incalca, indiferent de natura bunurilor si fara a insemna ca testamentul se anuleaza sau nu si produce efecte. De asemenea acesti mostenitori au facultatea de a nu cere reductiunea deckarandu se de acord cu testamentul si necerand reductiunea lui.
3. Da puteti , tot la notar, in cadrul testamentului.
4.da tot prin testament. In ceea ce priveste ajutorul de inmormantare si ce bunuri lasati prietenului atentie la ce v am spus la punctul 2.
5. Nimeni si nimic pe lume nu va poate garanta acest lucru.

Multa liniste si pace sufleteasca va doresc!
@ Joha: chiar daca nu am bani sau imobile? "Averea" mea se rezuma la aproximativ 3000 de volume (carti), 500 CD-uri si DVD-uri, un laptop de aproximativ 1500 lei si cam atat. Nu am conturi, nu am bani la saltea. Eu nu pot dispune de acestea cum doresc? Ce se poate face? Imi vinde cineva cartile si da familiei banii rezultati din vanzarea lor sau la ce se refera rezerva succesorala?
Stimata domnisoara unde este lege nu este tocmeala....Nu este neaparat cazul sa se valorifice in bani aceste lucruri ci ca rudele dvs sa si doreasca sa pastreze aceste lucruri in caz de deces ca amintiti de familie.....Orice om are un patrimoniu. Al dvs este cel pe care l ati enumerat. V am spus ca este posibil acest lucru, poate rudele nu vor cere reductiunea testamentului, poate vor invoca ca anume lucruri sunt de familie, amintiri si acestea nu pot forma obiectul impartelii......
Eu va m spus care sunt optiunile si implicatiile juridice, dvs procedati in consecinta.

Alte discuții în legătură

Testament ce nu poate fi atacat, pentru o persoana straina de familie Toia Luminita Toia Luminita Buna ziua, As dori sa stiu care este modalitatea si care sunt actele necesare pentru a face un testament total inatacabil. Sunt vaduva, locuiesc si traiesc ... (vezi toată discuția)
Testament sorinci sorinci Buna ziua, Sunt casatorit si am un copil de 2 ani si 4 luni. 1) As dori sa fac un testament prin care sa las intreaga mea avere doar copilului meu si sa ... (vezi toată discuția)
Testament numai catre copil cyan cyan se pot lasa numai copilului prin testament toate bunurile imobile dobandite inainte de casatorie fara ca sotia sa poata ataca testamentul? (vezi toată discuția)