avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ

Am divortat in luna ianuarie.Sotia a locuit la mine,locuinta apartinand bunicii mele si devenind mostenire in timpul casatoriei,dupa decesul bunicii si apoi al tatalui meu.Cu banii scosi la nunta noastra facuta in totalitate de soacra mea,am facut investitii in imobilul respectiv.In acelasi timp,sotia a mai facut un credit pe numele ei,pentru unele bunuri tv,masina de spalat,camera foto,etc.Mari lucruri nu am avea de impartit.
Ma intereseaza sa stiu,daca ma puteti ajuta,ce ar putea ea cere in cadrul unui proces de partaj,adica in afara de respectivele bunuri ce am mai putea avea de impartit? care este perioada de timp pentru care ea poate deschide proces de partaj si cand/daca se poate prescrie acest lucru.Un alt aspect care m-ar interesa ar fi daca aceasta mostenire se poate ataca ?(precizez ca notarul la care am incheiat actele la momentul respectiv mi-a facut precizarea ca nu este necesar sa fac alte acte si sa stau linistit pentru ca sotia nu va putea ataca mostenirea la un eventual partaj sau sa lege in vreun fel de aceasta)...si daca veniturile cu care am contribuit fiecare in casa in cei 5 ani de casnicie se iau in considerare la partaj?
Va multumesc aniticipat,cu respect!:)
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2013
Kprice, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kprice , utilizator 10:56, 28 Februarie 2013
(precizez ca notarul la care am incheiat actele la momentul respectiv mi-a facut precizarea ca nu este necesar sa fac alte acte


Mai exact ce acte ati facut?
Daca bunurile sunt mostenite, inseamna ca va intra in proprietate dupa decesul celor ce vi le lasa.. ati dezbatut mostenirea la notar ? daca va referiti la dezbaterea mostenirii, sotia dvs nu are ce ataca. Bunurile mostenite, raman ale dvs proprii.
Daca ati adus imbunatatiri imobilului in timpul casatoriei, sotia poate avea un drept de creanta si va trebui sa-i dati o suma dupa cum a contribuit. Pt astfel de pretentii curge un termen de prescriptie de 3 ani de la data divortului.
Pt partajul bunurilor pe care le aveti de impartit nu exista un termen , puteti face partajul oricand, fiind vb totusi de bunuri mobile, degradabile, e indicat sa se faca partaj repede, cat bunurile exista si va puteti folosi de ele.


Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
De ce nu incercati un partaj la mediator. Se termina rapid, stabiliti de comun acord ce bunuri impartiti si cum.
Multumesc pentru raspuns..mai am totusi cateva nedumeriri.
Ce reprezinta acest drept de creanta?Acesti bani cu care s-au adus imbunatatiri de genul canalizare,apa curenta,centrala termica, calorifere,termopane provin din banii stransi la nunta,pe care ni i-a dat mama ei. Acum ma intreb cum ar putea ea aduce ea inscrisuri pentru a dovedi provenienta acestor bani (cadourile de nunta fie ele bunuri materiale sau banesti se considera bun comun sau bunul persoanei care l-a primit)?avand in vedere ca doar centrala termica este trecuta in acte pe numele ei...de aici stau si ma intreb cum ii pot eu datora bani?Alta intrebare ar fi cum ramane cu contributia pe care am avut-o fiecare la venitul lunar al familiei..acest lucru nu se ia in considerare (ea nedepasind un venit lunar de 7 milioane,eu venind cu peste 20 de milioane lunar in casa)?
Si dansa a venit cu munca, asa ca veniturile .. cat a castigat unul si cat altul, conteaza mai putin, erati o familie si ati muncit impreuna sa va aranjati casa.
Dupa cum are doamna interes si probe, va cere in instanta o suma si se prea poate sa castige, dar poate se lipseste.
Vorbiti de dar de nunta, acesta e bun comun, dar depinde mult de valoare si momentul cand a fost facut, de ce probe sunt ca a fost facut cu aceasta ocazie sau parintele a facut un dar manual copilului lui.
Apreciez raspunsul dar si nuanta ca,probabil,sunteti femeie.:).Multumesc.Insa...
Nu prea am muncit impreuna,asta face diferenta."Doamna",cum ii spuneti dvs., nu a fost angajata o foarte lunga perioada de timp.Singurele ei contributii la acea casa,a fost acea suma pe care am primit-o din ce s-a strans la nunta.Acesti bani,am spus eu ca au fost dati de mama ei noua,avand in vedere ca dansa a organizat nunta dar,in realitate,este ceea ce a oferit fiecare participant la acel eveniment.Investitiile la acel imobil au fost facute la momentul in care acesta nu imi apartinea..cum nici acum nu imi apartine in totalitate.Dupa moartea tatalui meu s-a impartit totul inte mama,sora mea si subsemnatul in cotele parte pe care le stiti cf. legii.De aceea,mie mi s-ar fi parut nomal sa se faca doar un partaj al bunurilor dobandite impreuna,sa li se faca o contravaloare si din acea acea contravaloare fiecare sa isi ia in raport de pret ce considera ca este al sau.Asa mi s-ar parea just.Din punctul meu de vedere,i-as da si centrala de pe perete si termopanele de la casa si cam tot ce-i doreste sufletelul,numai sa nu mai aud de ea.#-o
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
Kprice, utilizator

Alte discuții în legătură

Divort fara partaj AndinBMA AndinBMA BUNA ZIUA Va rog frumos daca aveti mai multe informatii despre urmatoarea situatie: Am divortat in 2012 fara un partaj.Noi am locuit inainte de casatorie si ... (vezi toată discuția)
Divorț fără partaj: soția supraviețuitoare poate solicita, la dezbaterea succesiunii, compensarea cheltuielilor făcute timp de 23 de ani pentru apartamentul bun comun? Urduban Dumitru Urduban Dumitru După divorțul din 2007, fără partaj, se profilează un proces în instanță, între soția supraviețuitoare și fiicele celor doi foști soți(ieșire ... (vezi toată discuția)
Proprietarii casei Corina271 Corina271 Am si eu o nelamurire. Eu port numele sotului si mama mea vrea sa faca acte pe casa.Cum trebuie sa procedam? Trebuie sa-l treaca si pe sotul meu in actul de ... (vezi toată discuția)