avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divorț fără partaj: Soția supraviețuitoare poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divorț fără partaj: Soția supraviețuitoare poate solicita, la dezbaterea succesiunii, compensarea cheltuielilor făcute timp de 23 de ani pentru apartamentul bun comun?

După divorțul din 2007, fără partaj, se profilează un proces în instanță, între soția supraviețuitoare și fiicele celor doi foști soți(ieșire din indiviziune solicitată de soția supravietuitoare).
Sotia supraviețuire a făcut cheltuieli cu apartamentul, suportare numai de ea (reparații, izolare termică împreună cu asociația, întreținere, a plătit impozite, a achitat cheltuieli pe cota indiviză de proprietate, a pus termopan, centrală termică etc.) după ce, în 1984, fostul soț a părăsit DEFINITIV domiciliul conjugal (deci 23 de ani).
ÎNTREBAREA:Soția supravietuitoare poate solicita compensarea cheltuielilor făcute și suportate personal pentru apartamentul bun comun timp de 23 de ani.... sau ce/cât anume din acestea?
NOTA:Cei doi copii au rămas în grija mamei, în 1984 aveau 10, respectiv 7 ani....și-au părăsit mama în 1997, erau deja jurnaliste ,de atunci nu au mai dat un semn de viață, iar acum cer drepturi prin avocat...
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
ieșire din indiviziune solicitată de soția supravietuitoare).

de atunci nu au mai dat un semn de viață, iar acum cer drepturi prin avocat...

Cum e pana la urma ? Daca a cerut doamna partajul, nu o inteleg..
Pt ca au divortat, nu poate fi vb de sotie supravietuitoare.
Practic, trebuie sa le dea fetelor jumatate din casa, c/valoarea.
Se va face experiza pt a determina valoarea fara imbunatatiri.
Corect.... fosta soție...
La divorț, în 2007, nu s-a făcut partajul bunului comun, apartament....Murind fostul soț(,2017), fosta soție vrea să iasă din indiviziune în contradictoriu cu moștenitoarele, copiii fostului cuplu... Întrebarea este dacă, în instanță, fosta soție poate cere de la cele două moștenitoare (copiii ambilor foști soți), cheltuielile suportate doar de ea cu apartamentul, începând cu 1984, când fostul soț a părăsit definitiv domiciliul conjugal, până în 2007, când s-a pronunțat divorțul (nu s-a făcut partaj).E vorba, în primul rând, de impozite și taxe la primărie, cheltuieli pe baza cotei părți indivize de proprietate, reparații și izolare termică odată cu asociația de proprietari( ce reveneau fiecăruia în parte, dar nerecuperate pt că nu s-a făcut partaj la divorț), Totodată este vorba și de tâmplărie /geam termopan, centrală termică prin care valoarea și utilitatea apartamentului au crescut.

gi-jane2 a scris:

ieșire din indiviziune solicitată de soția supravietuitoare).

de atunci nu au mai dat un semn de viață, iar acum cer drepturi prin avocat...

Cum e pana la urma ? Daca a cerut doamna partajul, nu o inteleg..
Pt ca au divortat, nu poate fi vb de sotie supravietuitoare.
Practic, trebuie sa le dea fetelor jumatate din casa, c/valoarea.
Se va face experiza pt a determina valoarea fara imbunatatiri.


5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Întrebarea este dacă, în instanță, fosta soție poate cere de la cele două moștenitoare (copiii ambilor foști soți), cheltuielile suportate doar de ea cu apartamentul, începând cu 1984, când fostul soț a părăsit definitiv domiciliul conjugal, până în 2007, când s-a pronunțat divorțul (nu s-a făcut partaj).


NU! aceste cheltueli se puteau cere in timpul termenului de prescriptie de la fostul sot, el fiind coproprietar. Daca cerea, si sotul putea cere despagubiri pt lipsa de folosinta. Fosta sotie, trebuia sa fi cerut partajul, cum nu avea interes pt ca stapanea singura casa, asa nu are interes acum ca EA sa fie cea care cere iesirea din indiviziune. Sigur ca daca mostenitoarele cer partajul, doamna nu are cum sa se opuna.
CE poate doamna sa ceara, e ca ap sa fie evaluat la valoarea fara imbunatatiri sau sa se tina cont ca doamna are un drept de creanta pt imbunatatirile aduse.

Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2019
gi-jane2, moderator
Multumiri, dar:
--- Să înțeleg că numai copiii - moștenitori pot cere ieșirea din indiviziune(partajul)?!Ei nu au dat niciun semn de viață timp de 22 de ani!
Acum au desemnat un avocat...
--- La divorț, în 2007, fostul soț, autorul succesiuniii in cauză a declarat că nu are niciun fel de pretenție asupra bunului comun in cauză și că va merge la notar pentru declarație de renunțare ...Este consemnat în hotărâre...evident, nu și în dispozitiv!
--- Fostul soț și-a menținut poziția de renunțare până când a murit...dar nu s-a ajuns la notar pt partaj...
Față de aceasta, in ce măsură această probă (mărturie) conferă , acum, în instanță, fostei soții o poziție, o credibilitate, o îndreptățire în a obține mai mult față de copiii moștenitori, sau un drept de creanță adecvat cheltuielilor făcute în timp, peste cele reprezentate de îmbunătățirile aduse doar de ea apartamentului (obiectul succesiunii,)
Mulțumiri
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2019
Urduban Dumitru, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
-- Să înțeleg că numai copiii - moștenitori pot cere ieșirea din indiviziune(partajul)?!Ei nu au dat niciun semn de viață timp de 22 de ani!

Nu,sa intelegeti ca femeia nu avea interes!. Sta in casa binemerci, ce sens are sa ceri iesirea din indiviziune, daca vrei in continuare sa stai in casa bine merci, numai ca ai de dta bani pe sulte.
Acum au desemnat un avocat...

Normal, acuma e tarziu se se mai razgandeasca mama daca a inceput.
Față de aceasta, in ce măsură această probă (mărturie) conferă , acum, în instanță, fostei soții o poziție, o credibilitate, o îndreptățire în a obține mai mult față de copiii moștenitori,

Nu conteaza ce a vrut sotul , daca nu a si facut.
Copiii isi impart egal jumatate din casa, cat a apartinut tatalui lor.
Ce trebuie dovedit, e ca valoarea acelei jumatati e mai mica pt ca omul nu a investit in casa.

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune/partaj .buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta.. am divortat in 2006 ... VladAdri VladAdri Buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta.. Am divortat in 2006 iar inainte de divort am vandut un apartament care era bun comun cu sotul meu, fostului meu socru, ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)