avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divorț fără partaj: Soția supraviețuitoare poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divorț fără partaj: Soția supraviețuitoare poate solicita, la dezbaterea succesiunii, compensarea cheltuielilor făcute timp de 23 de ani pentru apartamentul bun comun?

După divorțul din 2007, fără partaj, se profilează un proces în instanță, între soția supraviețuitoare și fiicele celor doi foști soți(ieșire din indiviziune solicitată de soția supravietuitoare).
Sotia supraviețuire a făcut cheltuieli cu apartamentul, suportare numai de ea (reparații, izolare termică împreună cu asociația, întreținere, a plătit impozite, a achitat cheltuieli pe cota indiviză de proprietate, a pus termopan, centrală termică etc.) după ce, în 1984, fostul soț a părăsit DEFINITIV domiciliul conjugal (deci 23 de ani).
ÎNTREBAREA:Soția supravietuitoare poate solicita compensarea cheltuielilor făcute și suportate personal pentru apartamentul bun comun timp de 23 de ani.... sau ce/cât anume din acestea?
NOTA:Cei doi copii au rămas în grija mamei, în 1984 aveau 10, respectiv 7 ani....și-au părăsit mama în 1997, erau deja jurnaliste ,de atunci nu au mai dat un semn de viață, iar acum cer drepturi prin avocat...
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Mulțumesc,
Fosta soție nu s-a mulțumit că stă în casă...credea că declarația fostului soț de renunțare la apt, la divorț, în 2007,este de ajuns și este proprietara exclusivă...a mai contat și faptul că fostul soț a promis tot timpul, doi ani, până a muri în 2017 că va merge la notar pentru declarație/partaj...eu, ca frate al fostei soții, am fost întotdeauna alături de ea și de copiii care au părăsit -o în 1997 după ce le-am făcut ziariste...dar aici m-am implicat doar in ultimul moment...Tabloul este mult mai dur... Cele două fiice au dispărut în 1997 după ce și-au însușit 50000 dolari dați de mama lor pentru a găsi un apartament, astfel încât ea să vină numai să semneze în calitate de cumpărător....Ele au cumpărat, dar pe numele lor, și DUSE AU FOST PENTRU TOTDEAUNA....
Vă doresc o zile bune!
Dumitru
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cele două fiice au dispărut în 1997 după ce și-au însușit 50000 dolari dați de mama lor pentru a găsi un apartament, astfel încât ea să vină numai să semneze în calitate de cumpărător....Ele au cumpărat, dar pe numele lor,

credea că declarația fostului soț de renunțare la apt, la divorț, în 2007,este de ajuns și este proprietara exclusivă...a mai contat și faptul că fostul soț a promis tot timpul, doi ani, până a muri în 2017 că va merge la notar pentru declarație/partaj...e

In general , pt orice problema exista solutii, numai ca masurile ce se impun, trebuie luate la timpul potrivit.
Acuma, ce are de facut, e sa afle pretentiile celor 2 si poate ajung la o intelegere.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn,

In instanta, se pot cuantifica investitiile efectuate, asa incat sa fie sumele de bani investite sa fie scazute din contravaloarea sultei.

Aveti in vedere actele de conservare care au dus la sporirea valorii de circulatie, nu sumele de bani investite pentru a achita intretinerea, impozitele, ori alte cheltuileli similare.

Este aplicabil termenul general de prescriptie, cel de 3 ani, prin care este stins dreptul material la actiune.

In schimb, insa investitiile efectuate, pentru intretinerea , extinderea ori amenajarea efectiva a bunului, pot fi cuantificate , prin orice mijloc de proba.

In probatiune ,pot fi administrate proba cu inscrisuri , interogatoriile paratilor, proba cu expertiza in specialitatea constructii, proba testimoniala cu doi martori.

Orice expertiza poate fi combatuta printr-o expertiza contrarie.

( in prealabil, aceasta putand fi contestata, prin obiectiunile formulate).

Trazanctia consfinteste invoiala partilor, instanta pronunta o hotarare de expedient , in acest sens.

Mulțumesc, încă odată!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune/partaj .buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta.. am divortat in 2006 ... VladAdri VladAdri Buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta.. Am divortat in 2006 iar inainte de divort am vandut un apartament care era bun comun cu sotul meu, fostului meu socru, ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)