Buna seara,
Din punct de vedere fiscal, nu este relevant daca aceste cheltuieli au fost executate avand autorizatie de constructie sau nu.
In vederea determinarii acestui aspect se va avea in vedere prevederile art.24, alineatul 3, litera (d) din Codul fiscal care precizeaza urmatoarele:
Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile investiţiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate în scopul îmbunătăţirii parametrilor tehnici iniţiali şi care conduc la obţinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix;
Asa cum rezulta din prevederile de mai sus daca, cheltuielile respective imbunatatesc parametrii tehnici initiali, atunci le veti trata ca si investitii si le veti include in valoarea cladirii, mai ales ca asa cum spuneti acestea depasesc un sfert din valoarea de achizitie a cladirii.
Spre exemplu, in practica am intalnit cazuri de genul: O societatea a executat lucrari de inlocuire a tamplariei de lemn existente cu una de PVC. Societatea a considerat aceste cheltuieli ca fiind reparatii. Organele de control au considerat ca acestea reprezinta investitii in conformitate cu articolul citat. Sumele calculate dupa patru ani de la momentul investitiilor ca si dobanzi si penalitati au fost uriase(cheltuielile nu au fost numai de natura inlocuirii ferestrelor).
Personal vad o mai mare problema acest aspect decat nedeclararea investitiilor la taxele locale.
Numai bine