avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general punere in functiune cladire - declarare Primarie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

punere in functiune cladire - declarare Primarie

Buna ziua, o persoana juridica a cumparat o cladire in 2008 la care a efectuat lucrari de modernizare(valoarea lucrarilor depaseste 25% din valoare de achizitie a cladirii). Intrebarea mea este cum ar trebui sa procedez sau sa incadrez Pv de finalizare a lucrarii astfel incat sa nu trebuiasca sa o declar la Primarie pentru taxe locale?
Din cate am inteles ar fi o posibilitatea ca la receptia finala daca investitiile au efectuate fara autorizatie de constructie atunci pot fi inregistrate direct pe cheltuiala. Pareri va rog.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 20:33, 26 Februarie 2013
Buna seara,

Din punct de vedere fiscal, nu este relevant daca aceste cheltuieli au fost executate avand autorizatie de constructie sau nu.
In vederea determinarii acestui aspect se va avea in vedere prevederile art.24, alineatul 3, litera (d) din Codul fiscal care precizeaza urmatoarele:
Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile investiţiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate în scopul îmbunătăţirii parametrilor tehnici iniţiali şi care conduc la obţinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix;

Asa cum rezulta din prevederile de mai sus daca, cheltuielile respective imbunatatesc parametrii tehnici initiali, atunci le veti trata ca si investitii si le veti include in valoarea cladirii, mai ales ca asa cum spuneti acestea depasesc un sfert din valoarea de achizitie a cladirii.
Spre exemplu, in practica am intalnit cazuri de genul: O societatea a executat lucrari de inlocuire a tamplariei de lemn existente cu una de PVC. Societatea a considerat aceste cheltuieli ca fiind reparatii. Organele de control au considerat ca acestea reprezinta investitii in conformitate cu articolul citat. Sumele calculate dupa patru ani de la momentul investitiilor ca si dobanzi si penalitati au fost uriase(cheltuielile nu au fost numai de natura inlocuirii ferestrelor).
Personal vad o mai mare problema acest aspect decat nedeclararea investitiilor la taxele locale.

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investitii Lielena Lielena Buna ziua, Suntem o regie in subordinea unei primarii. La controlul Curtii de conturi am fost acuzati ca am incadrat gresit la investitii lucrari de vopsire/ ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie ghe_19 ghe_19 as dori sa ma informati si pe mine in legatura cu o constructie...pentru o casa de vacanta daca trebuie autorizatie ...sau pentru ce maxim de mp nu trebuie ... (vezi toată discuția)
Cod de clasificare mijloc fix NNorbert NNorbert Buna ziua In interiorul halei de productie am facut din productia proprie un birou mic pentru gestionar. Biroul este din tamplarie ... (vezi toată discuția)