avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - impiedicarea exercitarii dreptului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - impiedicarea exercitarii dreptului de proprietate pe cota parte

Subiect:
O casa trei frati. Unul din parinti decedeaza. Se deschide succesiune. Fratele 1 doneaza partea sa din mostenire fratelui 2. Sotul supravietuitor intocmeste un act v.c. cu fratele 2 caruia ii vinde partea sa de mostenire cu drept de abitatie. In contract se prevede plata unei sume, care nu s-a efectuat, dar se mentioneaza in fata notarului ca s-ar fi facut. In aceasta situatie care este cota parte care ii revine fratelui 3. Fratele 3 este impiedicat sa foloseasca locuinta.Poate cere o cheie pentru acces la o parte ce i se cuvine ? Daca nu i se permite accesul ce poate face, fara a iesi din indiviziune (lipsa banilor) ? Sotul supravietuitor nu vrea sa se implice.
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 12:54, 4 Martie 2013
A.
În C.Civ. se dau următoarele :
ART. 634
Întinderea cotelor-părţi
(1) Fiecare coproprietar este titularul exclusiv al unei cote-părţi din dreptul de proprietate şi poate dispune în mod liber de aceasta în lipsă de stipulaţie contrară.
(2) Cotele-părţi sunt prezumate a fi egale, până la proba contrară. Dacă bunul a fost dobândit prin act juridic, proba contrară nu se va putea face decât prin înscrisuri.
ART. 635
Repartizarea beneficiilor şi a sarcinilor între coproprietari
Coproprietarii vor împărţi beneficiile şi vor suporta sarcinile coproprietăţii, proporţional cu cota lor parte din drept.
ART. 636
Exercitarea în comun a dreptului de folosinţă
(1) Fiecare coproprietar are dreptul de a folosi bunul comun în măsura în care nu schimbă destinaţia şi nu aduce atingere drepturilor celorlalţi coproprietari.
(2) Cel care, împotriva voinţei celorlalţi proprietari, exercită în mod exclusiv folosinţa bunului comun poate fi obligat la despăgubiri.
ART. 637
Fructele bunului comun
Fructele produse de bunul comun se cuvin tuturor coproprietarilor, proporţional cu cota lor parte din drept.
B.
puteți solicita o cheie și aveți dreptul de acces în acea proprietate aflată în devălmășie.Nimeni nu știe exact care-i proprietatea lui, de unde până unde se află etc etc până la o eventuală ieșire din indiviziune.Acolo/atunci se vor ivi probleme pt cei cu o cotă mică în raport de ceilalți : uneori, este imposibil de partajat și de folosit.Atunci v-ar putea despăgubi pt cota-parte în schimbul unei sulte (sumă de bani care, într-un partaj sau într-un schimb, compensează diferența de valoare a părții cuvenite din moștenire sau a bunurilor schimbate).
C.
dacă nu vă înmânează o cheie, ori, nu vi se permite accesul ca și co-proprietar în proprietatea comună, e semn rău : 1) ar fi bine să luați cu dvs. 1-2 martori de încredere și foarte atenți la ceea ce se petrece și să încercați o soluționare amiabilă, să-i puneți în vedere acelei persoane că și dvs. aveți drept de proprietate acolo, că veți fi nevoit a o chema-n judecată ; 2) trebuie să vă strângeți probe pt o eventuală acțiune în justiție.Puteți începe cu o sesizare la Unitatea de Poliție de care aparțineți.





In urma deschiderii succesiunii tatalui s-a stabilita cota ce revine fiecarui mostenitor, . Aceasta este singura cota din imobil ce i se cuvine , restul fiind vandute. Solutia este iesirea din indiviziune si plata sultei .
Aveti la dispozitie si procedura moderna a medierii.
Impreuna cu mostenitorii care mai au drepturi asupra imobilului, puteti dezbate si gasi o solutie de compromis, cu sprijinul mediatorului.
Se semneaza un acord de mediere, in care puteti determina mult mai precis ce faceti concret cu acel imobil ( inclusiv problema cu cheia) , iar cine nu il respecta, va fi in culpa.
Tot prin mediere se poate stabili siu sulta ( compensatia in bani pentru cedarea partii mostenitorului care ar fi tentat sa renunte )
Poate cere o cheie pentru acces la o parte ce i se cuvine ?Daca nu i se permite accesul ce poate face, fara a iesi din indiviziune (lipsa banilor) ?


Poate cere o cheie, dar e posibil sa fie refuzat si nu va avea ce sa faca, decat se se adreseze instantei pt iesire din indiviziune.
Poate beneficia daca are venituri mici, de un ajutor public judiciar pt plata taxei de timbru etc. (cf oug 51/2008 asa cum a fost modificata prin Legea 251/2011)




Cel prezentate de N53 sunt in noucl C.civ ?
Partea de mostenire a sotului supravietuitor cat si cota sa de proprietate dein locuinta a fost vanduta fratelui 2. Proctic coproprietari sunt doar fratele 2 cu partea sa de mostenire, plus donatia mostenirii de la fratele 1, plus partea de mostenire a sotului supravietuitor, plus cota parte din proprietate a sotului supravietuitor si fratele 3 cu partea lui de mostenire dupa defunct. Corect ? Daca vanzarea de catre sotul supravietuitor a cotei lui parte din proprietate a fost fictiva, nu s-a redus astfel o reducere a masei succesorale viitoare care ar fi putut fi dupa decesul si celui de-al doilea parinte, prejudiciind astfel pe fratele 3 ?
Referitor la intocmirea cv la notar care specipica ca plata saa facut in fata lui dar de fapt nu s-a facut, aspect recunoscut si de sotul supravietuitor nu s-a r[aspuns. Este vreo solutie dupa noul cod civil ?

Alte discuții în legătură

Succesiune florinaldoiu florinaldoiu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie : In decembrie 2010 a decedat bunicul din partea mamei iar unchiul meu doreste sa facem succesiunea. ... (vezi toată discuția)
Proprietate imobil. andre_1973 andre_1973 Buna ziua! In cazul in care doua persoane au in proprietate un imobil care nu se poate impartii fizic si nu se ajunge la intelegere din punct de vedere al ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire simona19.71nicu simona19.71nicu BUNA ZIUA As dori sa stiu, ce acte imi sunt necesare pentru intocmirea unui document de proprietate ( act de vinzare-cumparare -daca este posibil ... (vezi toată discuția)