avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa de aptitudine lipsa - motiv incetare CIM de drept?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa de aptitudine lipsa - motiv incetare CIM de drept?

Buna ziua,
As dori sa stiu daca lipsa fisei de aptitudine emisa de medicul de medicina muncii este motiv pentru incetarea de drept a CIM si ce se poate face pentru ca o persoana care nu doreste sa fie examinata medical sa mearga totusi la medic pentru a obtine aceasta fisa. Poate sa aduca o fisa de aptitudine de la un alt medic de medicina muncii cu care societatea nu are contract?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: vesa_i , utilizator 19:50, 8 Martie 2013
Daca se prezinta o fisa de aptitudine dupa data angajarii, contractul de munca nu inceteaza, dar angajatorul se alege oricum cu amenda, teoretic.
De obicei angajatorul nu agreeaza fise de aptitudine provenite de la un medic de medicina muncii cu care nu are contract, fise pe care trebuie sa le plateasca.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
ionion2000, utilizator

Asa este prevazut in codul muncii, contractul de munca este nul daca angajarea nu s-a facut in baza unui certificat medical.
ART. 27 din Legea nr. 53/2003, CODUL MUNCII
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(4) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
Controlul medical la angajare nu poate fi efectuat decat in baza fisei de solicitare completata de catre angajator asa ca acest control nu se poate face decat la medicul de medicina muncii cu care angajatorul are contract.
ART. 16 HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor
(1) Examenul medical la angajarea în munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
inspectorSSM, utilizator
Repet:
Codul muncii precizeaza ca daca se prezinta o fisa de aptitudine dupa data angajarii, contractul de munca nu e nul.
ionion2000 a scris:

Repet:
Codul muncii precizeaza ca daca se prezinta o fisa de aptitudine dupa data angajarii, contractul de munca nu e nul.


Daaaa ca sa vezi, si care este acel articol, daca nu va suparati,care prevede asta?
sper ca nu va referiti la art 27 alin (3) care zicea
(3) În situaţia în care salariatul prezintă certificatul medical după momentul încheierii contractului individual de munca, iar din cuprinsul certificatului rezulta ca cel în cauza este apt de munca, contractul astfel încheiat rămâne valabil.

In cazul acesta va inselati pt ca alin. (3) al art. 27 a fost abrogat de pct. 7 al art. I din LEGEA nr. 40 din 31 martie 2011, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 225 din 31 martie 2011.
Mai stiti dumneavoastra alt articol ?
Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2013
inspectorSSM, utilizator
Codul Muncii din 2003 (si ultimul) precizeaza:
"Art. 57
...
(3)Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege."

Alte discuții în legătură

Medicina muncii la angajare crmnradu crmnradu Buna ziua! Avem o noua angajata pe durata determ (PLV) care, la dosarul de angajare a prezentat adev. medicala de la medicul de familie. Dupa angajare, i-am ... (vezi toată discuția)
Probleme contract de munca miha859 miha859 Buna seara, am mai multe intrebari legate de contractul meu de munca, care nu cred ca este tocmai legal... 1. Nu am fisa de post, desi am inteles ca este ... (vezi toată discuția)
Certificat medical la angajare ani355 ani355 Bună ziua, Pentru un salariat disponibilizat conform art.65(1) în luna martie, pe care îl angajez (din perioada în care a dobândit calitatea de şomer) ... (vezi toată discuția)