avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC obligatoriu pentru tata o luna
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC obligatoriu pentru tata o luna

Buna ziua, am si eu nevoie de un raspuns din partea dvs. Dupa nastere vreau sa intru in CCC pentru an.

Am inteles ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie 2012 tatal este obligat sa-si ia o luna din CCC.

Ce se intampla daca tatal refuza? Am inteles ca luna respectiva de concediu se scade din concediul mamei, corect? Aste inseamna ca mama respectiva se va intoarce la serviciu cu o luna inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului? Daca da, va primi stimulent de 500 lei pt acea luna? Are dreptul la concediu fara plata in luna respectiva?

Si inca ceva: daca tatal efectueaza luna respectiva de CCC, ce indemnizatie va primi? Tot ca mine, sau se va calcula raportat la salariul lui?

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
ramiha, utilizator
Cel mai recent răspuns: dora85 , utilizator 22:26, 10 Decembrie 2013
Multumesc ...nastere usoara !
1. - Daca tatal redfuza sa intre in CCC atunci se micsoreaca CCC pantru mama cu o luna de zile.
- In aceasta situatie mama trebuie sa reia activitatea inainte de a implini copilul 11 luni.

2. Daca ati optat pentru CCC pana la 1 an (si sotul intra in CCC in ultima luna) trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni iar dupa ce implineste copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.

3. Tata depune separat actele pentru CCC si i se va calcula indemnizatia in functie de media veniturilor nete ale sale.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspunsuri, dar imi puteti da si mie o referire legislativa pe baza careia ati formulat raspunsul nr 2?

Daca ma intorc la serviciu in ziua urmatoare celei in care copilul implineste 11 luni, de ce sa nu primesc stimulentul de insertie?

Eu nu am gasit nici o referire in lege la vreo conditionare a stimulentului de insertie de CCC obligatoriu al tatalui.

Va rog mult luminati-ma. Mai am 2 sapt pana copilul implineste 11 luni.
art.7 din OUG nr.111/2010
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR.
(2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda dupa cum urmeaza:
a) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), daca acestea obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. b), daca acestea obtin venituri supuse impozitului, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricand, pe toata perioada
(3) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.”
Multumesc, dar de unde reiese ca trebuie sa ma intorc la serviciu inainte de implinirea varstei de 11 luni in cazul in care tatal nu intra in concediul obligatoriu de 1 luna?

Alte discuții în legătură

Cic si stimulent insertie Bianca_Szel Bianca_Szel Am urmarit subiectele si discutiile legate de CIC si stimulentul de insertie pe acest forum si am o nelamurire. Am o nelamurire. Atunci cand cineva opteaza pt ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ma intorc la munca din concediu de maternitate jurescumaria jurescumaria buna ziua! sunt in concediu de crestere copil insa vreau sa ma intorc la munca inainte de implinirea celor doi ani pentru care am concediu. intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil si stimulent de insertie Andreiuta1908 Andreiuta1908 Buna ziua, In acest moment ma aflu in concediu de crestere copil, optiunea 1 an. Copilul implineste 1 an pe 29 octombrie 2013. Am doua nelamuriri: 1. Daca ... (vezi toată discuția)