avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Audiere minor in varsta de 5 ani???
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Audiere minor in varsta de 5 ani???

Buna ziua! Este posibila si practicabila incuviintarea audierii unei minore de 5 ani? Este vorba de o actiune de exercitare a autoritatii parintesti a tatalui, ulterioara divortului in care se stabilise de comun acord custodia comuna, domiciliul la mama si program de vizitare.
Mama banuieste ca in week-end-urile petrecute cu tatal, acesta a incercat sa o manipuleze.
Desi cererea vine din partea tatalui, sofer de TIR - curse internationale, in continutul cererii practic se incearca a se demonstra ca bunicii sunt mai potriviti sa creasca minora.
Mama s-a prezentat singura in instanta si a fost intrebata daca este de acord cu audierea minorei, iar ea a zis ca da. A facut o greseala?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:47, 2 Martie 2013
Nu stiu daca a facut o greseala, daca nu era de acord, ar fi trebuit sa zice.. e cam mica totusi fetita pt o vizita la judecatorie.
Ce cere tata acum exact?
conform legii 272/2004 si a Noului cod civil se pot audia si minorii sub 10 ani ....mai ales ca a spus ca da, atunci sigur o va audia.
Cere executarea autoritatii parintesti, stabilire locuinta minor la tata, pensie alimentara sa plateasca mama.
Problema e ca se incearca a se demonstra:
-ca la bunici are conditii mai bune de locuit, ceea ce e adevarat doar in privinta suprafetei spatiului, caci locuinta e la tara, nu la oras,
-ca bunicii au venituri (pensii) mai mari decat venitul mamei,
-ca fetita ar dori ca, desi mama a plecat din locuinta socrilor acum 3 ani, sa continuie sa locuiasca in aceeasi casa
Ideea e ca am vazut prea multe nedreptati pe lumea asta, incat sa pot s-o asigur pe mama ca niste bieti bunici cu patru clase, de 65-70 de ani, bolnavi de boli cronice (de ex. epilepsie), dar foarte determinati, nu-i vor lua fata. Si asta pentru simplul motiv ca nu si-a permis un avocat.
Ar trebui sa vorbeasca cu minora despre audiere? Ce sa-i spuna? Are voie sa fie cu ea in timpul audierii? Fetita e foarte atasata de mama, ea fiind aceea care a fost langa ea zi si noapte pana acum.
[editat- articolul citat , nu are nicio legatura cu subiectul]
Chiar daca se va proceda la ascultarea unui minor sub 5 ani,nu se poate face cu forta,iar daca acesta accepta,lucrul acesta se va face in camera de consiliu,nu in sedinta publica,copilul fiind insotit in mod obligatoriu de parinti,sau alte persoane autorizate in lipsa acestora .Se va tine cont totusi de varsta frageda ,si discernamantul aferent .Copii de peste 10 ani,vor putea avea un cuvant de spus,dar tot asa,nu put fi fortati .
Cu stima,
Marius Bote .
Ultima modificare: Vineri, 1 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Poftim ?
1.Cine sunteti dvs daca nu va suparati ?
2.Subiectul se cheama daca nu ma insel ,,audierea unui copil sub 5 ani ".
Dvs.considerati deci ca ceea ce am scris se refera la alt subiect .
Daca e asa,motivati-mi va rog opinia dvs.,cu argumente exprese legale, ca ma discreditati fata de participantii din acest forum in mod nejustificat , daca nu motivati contrazicerea mea .
Multumesc si astept raspunsul,ca tot suntem pe un site unde se necesita aflarea adevarului si ajutarea celor care intreaba,si noi trebuie sa-i ajutam , nu ?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Custodia copilului iuliana stoica iuliana stoica buna ziua...as dori si eu raspuns la unele intrebari...in anul 2009 august am bagat divort de fostul sot,avand impreuna o fetita de 5 ani atunci..in 2010 ... (vezi toată discuția)
Audiere minori adriana07 adriana07 Pe data de 10.05.2013 este prima infatisare in procesul de divort.Cand am inaintat actiunea la registratura mi s-a spus ca trebuie inainte de aceasta data sa ... (vezi toată discuția)