avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tatal sau bunicii paterni pot obtine un program de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tatal sau bunicii paterni pot obtine un program de vizita minor pe cale judecatoreasca?

Buna ziua,ma numesc C. F.fratele meu se afla la inchisoare din cauza sotiei care la inselat,el la batut pe acel baiat acum se afla la inchisoare,cu ea nu era casatorit legitim doar religios au un copil impreuna o fetita de 5 ani ,ea in ultima vreme nu vrea sa ne mai dea fetita nici macar la telefon noua si nici sa o lase la vizita la tatal ei .Intrebarea mea este daca o da judecata fratele meu ,sau bunicii paterni pentru a obtine dreptul de a vedea copilul uneori si de a merge la vizita la tatal ei uneori avem vreo sansa??/:(

Editat de moderator simonette12- motiv editare nume si prenume
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:48, 23 Aprilie 2015
Da. Legea prevede ca si rudele au dreptul de a avea legaturi personale cu minorul, nu numai parintele. Daca copilul este suficient de mare sa inteleaga ce este cu tatal sau si daca relatia dintre tata si copil a fost foarte apropiata inainte de incarcerarea tatalui minorului, nu vad de ce instanta sa nu admita o cerere si din partea tatalui de a avea un program de vizita al minorului, atata timp cat tatal nu a fost decazut din drepturile parintesti. ;)
În primul rând subliniez faptul că art. 250NCC(de fapt și în vechiul cod) dispune ,la al.3, că celebrarea religioasă a căsătoriei poate fi făcută numai după încheierea căsătoriei civile. În acest sens este și Regulamentul clerical-(art. 45).Ori, în cazul fratelui d-voastră a fost încălcată această obligativitate, fapt care va duce la situații i ca cea de care vă plângeți.
Prin urmare, nu vă rămâne decât o hotărâre judecătorească prin care să se stabilească dreptul de a avea legături cu copilul.
Odata ce copilul a fost recunoscut de tata, dreptul acestuia de a avea legaturi personale cu copilul nu este impiedicat in niciun fel de faptul ca este sau nu casatorit cu mama minorului, neexistand in lege vreo discriminare intre drepturile parintesti pe care le are parintele fata de copilul sau provenit din casatorie sau din afara ei. ;)
Din postare nu reiese faptul că fetița a fost recunoscută de tată, Scuze!!!!!!!!!!!!
Nu în ultimul rând nu ar fi recomandabil ca un copil de 5 ani să meargă în vizită la închisoare. Dar aceasta este o opinie.
nu cred ca ar fi indicat ca minorul sa-si viziteze parintele la inchisoare .. are 5 ani , totusi :-/ daca era adolescent lucrurile ar fi stat altfel . e doar o parere .

bunicii pot cere in instanta dreptul de a avea legaturi personale cu nepotul .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturile parintesti omamica omamica buna ziua, Am mai scris in acest forum.as doi sa gasesc solutie la problema mea.Cum am mai scris am trait in concubinaj si din aceasta relatie a rezultat o ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor tata oanapdv oanapdv Sotul meu a aflat in urma cu un an si jumatate ca are o fetita ( la nasterea copilului). Cum mama fetitei nu a fost de acord cu efectuarea unui test ADN iar ei ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare diana lazar diana lazar Suntem divortati de un an si jumatate. La divort mi-a fost incredintat copilul, o fetita de 7 ani la aceea vreme. Tatal nu a cerut stabilirea unui program de ... (vezi toată discuția)