Pe data de 10.05.2013 este prima infatisare in procesul de divort.Cand am inaintat actiunea la registratura mi s-a spus ca trebuie inainte de aceasta data sa vin cu copiii minori pentru audierea lor.Unde trebuie sa vin cu copiii? Mentionez ca nu am avocat.Multumesc pentru sfaturi.
Nu aveti obligatia de a prezenta copiii pentru audiere, cel putin nu deocamdata.
Dupa prima zi de infatisare instanta va va comunica o data si o ora la care sa veniti cu copii pt a fi audiati de judecator in camera de consiliu, daca au varsta de 10 ani impliniti. De regula, aceasta audiere are loc inaintea sedintei de judecata.
La primul termen dvs va trebui sa propuneti probe cu care sa va sustineti cererea. Martori, inscrisuri, adeverinta de venituri a sotului, ancheta sociala.
Pentru a intelege de ce vi s-a solicitat prezenta minorilor, va fac cunoscute prevederile art. 264 din NCC :
\"In procedurile administrative sau judiciare care il privesc, ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de 10 ani, daca autoritatea competenta considera ca acest lucru este necesar pentru solutionarea cauzei.
Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere si a primi orice informatie, potrivit cu varsta sa, de a-si exprima opinia si de a fi informat asupra consecintelor pe care le poate avea aceasta, daca este respectata, precum si asupra consecintelor oricarei decizii care il priveste.
Opiniile copilului ascultat vor fi luate in considerare in raport cu varsta si cu gradul sau de maturitate.\"
[Partea editata expune avantajele medierii - nu are legatura cu subiectul]