Buna ziua,
Exista o precedere legala in care se stipuleaza ca vor fi audiati doar minorii peste 10 ani.
Restul este la latitudinea judecatorului care poate solicita o ancheta psihosociala privind minorul sau poate solicita sa stea de vorba cu acesta daca este necesat.
discutia are loc in camera de consiliu si se face in prezenta unui psiholog.
ESTE DE PREFERAT SA NU TRAUMATIZATI COPIII CU ASEMENEA NIMICURI. Ganditi-va la ei si nu la certurile dumneavoastra.
Ei nu au nici-o vina ca parintii nu se inteleg si nici nu trebuie sa fioe obiect de disputa.
sunt niste suflete delicate cu o psihologie in formare.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Copilul care nu a implinit varsta de 10 ani poate fi ascultat in camera de consiliu, de catre judecator.
(1) Copilul capabil de discernamant are dreptul de a-si exprima liber opinia asupra oricarei probleme care il priveste.
(2) In orice procedura judiciara sau administrativa care il priveste copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani.
Cu toate acestea, poate fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de 10 ani, daca autoritatea competenta apreciaza ca audierea lui este necesara pentru solutionarea cauzei.
(3) Dreptul de a fi ascultat confera copilului posibilitatea de a cere si de a primi orice informatie pertinenta, de a fi consultat, de a-si exprima opinia si de a fi informat asupra consecintelor pe care le poate avea opinia sa, daca este respectata, precum si asupra consecintelor oricarei decizi care il priveste.
(4) In toate cazurile prevazute la alin. (2), opiniile copilului ascultat vor fi luate in considerare si li se va acorda importanta cuvenita, in raport cu varsta si cu gradul de maturitate a copilului.
(5) Orice copil poate cere sa fie ascultat conform dispozitiilor alin. (2) si (3). In caz de refuz, autoritatea competenta se va pronunta printr-o decizie motivata.
(6) Dispozitiile legale speciale privind consimtamantul sau prezenta copilului in procedurile care il privesc, precum si prevederile referitoare la desemnarea unui curator, in caz de conflict de interese, sunt si raman aplicabile.
În cazul în care, potrivit legii, urmează să fie ascultat un minor, ascultarea se va face în camera de consiliu. Ţinând seama de împrejurările procesului, instanţa hotărăşte dacă părinţii, tutorele sau alte persoane vor fi de faţă la ascultarea minorului.
Va multumesc frumos pt.raspuns.Am pus aceasta intrebare deoarece cred ca sotul va recurge la aceast gest.Isi doreste foarte mult copilul la domiciliul sau si este in stare de orice.Nu mai tine cont de consecinte!Eu am incercat sa apar copilul si sa il tin deoparte de orice rau dar daca insusi Instanta a considerat sa duc copilul la psiholog copilul in varsta de 4 ani sa vedem de cine este mai atasat,de mine sau de tatal lui...Lasa de dorit!Nu m-as mira sa il si audieze!Nu am fost de acord cu psihologul,dar nimeni nu a luat in considerare parerea mea!si totusi e sange din sangele meu!Este cea mai mare umilinta pentru o mama!
Parerea mea este ca Instanta nu trebuie sa permita si sa accepte unele cereri,dar la noi in Romania cine are mai multi bani castiga "domiciliul minorului"Ne-am modernizat si democratia este in floare,inainte nu se stia de un copil sa stea cu tatal in caz de divort!Acum este la moda!Cum as putea sa ma opun daca ar cere audierea copilului?