avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Audiere minor in varsta de 5 ani???
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Audiere minor in varsta de 5 ani???

Buna ziua! Este posibila si practicabila incuviintarea audierii unei minore de 5 ani? Este vorba de o actiune de exercitare a autoritatii parintesti a tatalui, ulterioara divortului in care se stabilise de comun acord custodia comuna, domiciliul la mama si program de vizitare.
Mama banuieste ca in week-end-urile petrecute cu tatal, acesta a incercat sa o manipuleze.
Desi cererea vine din partea tatalui, sofer de TIR - curse internationale, in continutul cererii practic se incearca a se demonstra ca bunicii sunt mai potriviti sa creasca minora.
Mama s-a prezentat singura in instanta si a fost intrebata daca este de acord cu audierea minorei, iar ea a zis ca da. A facut o greseala?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:47, 2 Martie 2013
1) Unul din moderatorii acestei sectiuni
2) Ati citat articolul care se refera la martori in Art. 316. - In procesele privitoare la filiatie, divort si alte raporturi de familie se vor putea asculta rudele si afinii prevazuti la art. 315, in afara de descendenti.
Ori art citat nu are legatura cu cazul, copila nu e ascultata ca martor, ci sa i se afle opinia in legatura cu ce se vrea de catre parinti in privinta ei..


Ati fi putut vb de asta


Art. 264. -din NCC
(1) În procedurile administrative sau judiciare care îl privesc, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi ascultat și copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă consideră că acest lucru este necesar pentru soluționarea cauzei
(2) Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere și a primi orice informație, potrivit cu vârsta sa, de a-și exprima opinia și de a fi informat asupra consecințelor pe care le poate avea aceasta, dacă este respectată, precum și asupra consecințelor oricărei decizii care îl privește

(4) Opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare în raport cu vârsta și cu gradul său de maturitate
(5) Dispozițiile legale speciale privind consimțământul sau prezența copilului, în procedurile care îl privesc, precum și prevederile referitoare la desemnarea de către instanță a unui reprezentant în caz de conflict de interese rămân aplicabile.



sau de asta
Art. 226 NCPC. - In cazul in care, potrivit legii, urmeaza sa fie ascultat un minor, ascultarea se va face in camera de consiliu. Tinand seama de imprejurarile procesului, instanta hotaraste daca parintii, tutorele sau alte persoane vor fi de fata la ascultarea minorului.



Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Solicitantul a zis :
,,Buna ziua! Este posibila si practicabila incuviintarea audierii unei minore de 5 ani? Este vorba de o actiune de exercitare a autoritatii parintesti a tatalui, ulterioara divortului in care se stabilise de comun acord custodia comuna, domiciliul la mama si program de vizitare.
Mama banuieste ca in week-end-urile petrecute cu tatal, acesta a incercat sa o manipuleze.
Desi cererea vine din partea tatalui, sofer de TIR - curse internationale, in continutul cererii practic se incearca a se demonstra ca bunicii sunt mai potriviti sa creasca minora.
Mama s-a prezentat singura in instanta si a fost intrebata daca este de acord cu audierea minorei, iar ea a zis ca da. A facut o greseala?
Multumesc.

Deci,revin eu :

1.Acesta vi se pare un raport de familie sau nu ,ca mie mi se pare ca este,si se incadreaza la art.226 NCPC si nu o procedura administrativa sau judiciara care are ca subiect sau impotriva copilulului pentru ca sa se incadreze la art.264 NCC .
2.Daca dvs.spuneti ca ,fetita minora de 5 ani ,nu este chemata ca martor, atunci spuneti-mi si mie va rog,ce calitate procesuala are aceasta in acest dosar ?
3.Chiar daca art.264 din NCC prevede acel lucru,avand in vedere varsta frageda a minorului,prezenta acestuia intr-un asemenea loc,unde mai trec si persoane arestate ,sau sunt si alte treburi mai putin placute, avand in vedere principiul interesului superior al copilului ,nu credeti ca ,dat fiind ca acesta poate avea un mic soc psihic intr-un aemenea loc, exista si varianta ascultarii copilului la domiciliu de catre judecator ?Sau o ancheta sociala.
Ca se poate daca se vrea .Este si baza legala a probelor obtinute pe teren de catre judecator .
Interesul spurior al copilului inseamna si protectia acestuia de evenimentele mai putin placute,in pofida art.226 NCC .Legea nu este perfecta ci perfectibila.
Va dau eu cate cazuri doriti dvs de acest gen .
Cu stima,
Marius Bote .
Tot ce scrieti acum la punctul 3, ar fi trebuit sa se aiba in vedere de catre parintele care a fost intrebat daca e de acord, acesta a fost.. deci gata cu asta, acum copilul ar trebui pregatit de mamica sa nu se sperie, sa o ia in joaca. Sa stiti ca o vizita la instanta nici pt un copil de 10 ani nu e un lucru placut.

Instanta nu ar fi avut cum sa incalce legea si n-ar fi cerut sa asculte copilul daca ar fi fost vb de art 316, de o marturie. Copilul nu depune marturie, e ascultat ca instanta sa ia cea mai buna decizie cu privire la minor, poate vrea sa se vada si daca minora e influentata negativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Audiere minori adriana07 adriana07 Pe data de 10.05.2013 este prima infatisare in procesul de divort.Cand am inaintat actiunea la registratura mi s-a spus ca trebuie inainte de aceasta data sa ... (vezi toată discuția)
Tatal sau bunicii paterni pot obtine un program de vizita minor pe cale judecatoreasca? calota_florentina calota_florentina Buna ziua,ma numesc C. F.fratele meu se afla la inchisoare din cauza sotiei care la inselat,el la batut pe acel baiat acum se afla la inchisoare,cu ea nu era ... (vezi toată discuția)
La audierea unui martor minor în vârstă de 13 ani este obligatoriu ... viorelv viorelv La audierea unui martor minor în vârstă de 13 ani este obligatoriu prezenta unui avocat sau a unui psiholog sau este destul sa fie de fata unul dintre ... (vezi toată discuția)