avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Obtinere permis de conducere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Obtinere permis de conducere

Buna ziua !
Am fost condamnat cu 6 luni inchisoare cu suspendare, fara spor de pedeapsa si cu 2 ani termen de incercare pentru conducerea unui autovehicul pe un drum public fara a poseda permis de conducere. Hotararea judecatoreasca a ramas definitiva la 14.02.2012. Imi poate cineva spune daca la un an dupa ce hotararea a ramas definitiva am voie sa obtin permisul de conducere ? Am auzit ca mai este o procedura in care pot cere Instantei reabilitarea cazierului pentru a putea obtine permisul de conducere, asta dupa ce Instanta constata cu nu am mai facut nicio infractiune in perioada asta de un an, de cand a ramas Hotararea definitiva .
Help !!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:44, 27 Februarie 2013
va puteti depune actele in vederea prezentarii la examen pentru a obtine un nou permis, avand in vedere ca a trecut un an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamanare.

Pentru aceasta aveti nevoie de analize medicale si cazier judiciar din care sa reiasa ca nu ati mai fost condamnat.
Multumesc.
Inafara de cea de mai sus nu am mai facut alta infractiune. Nici inainte, nici dupa ! Deci ? Alte pareri va rog !
ART. 116
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
#B
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
#M1
a) este aptă din punct de vedere medical;
#B
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).
Termenul dvs. este de 2 ani si 6 luni si nu de 2 ani.
Termenul de incercare se compune din cuantumul pedepsei aplicate- 6 luni, la care se adauga un interval de timp de 2 ani prevazut de disp.art 82c.pen.- total 2 ani si 6 luni.
Termenul de incercare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Prin urmare, dupa expirarea termenului de incercare, daca sunt indeplinite cond.prev de art 86 c.pen., veti fi reabilitat de drept.
Pentru a verifica daca mai figureaza sau nu pedeapsa aplicata, dupa expirarea termenului de incercare, aveti posibilitatea sa solicitati eliberarea unui cazier judiciar, iar in masura in care pedeapsa aplicata mai figureaza in cazier, este necesar sa va adresati instantei de judecata pentru constatarea intervenirii reabilitarii de drept.
Am detaliat problema termenul de incercare si a reabilitarii de drept, ca sa intelegeti ca nu exista legatura intre acest termen si termenul dupa care va puteti prezenta la examen in vederea obtinerii un nou permis de conducere, care asa cum ati vazut mai sus, este de 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.




Hotararea de condamnare a ramas definitiva la 14.02.2012. A trecut un an de atunci . Credeti ca am voie sa urmez cursurile unei scoli de soferi pentru a obtine permisul de conducere ?Va multumesc !!

Alte discuții în legătură

Permis anulat bogdan-b bogdan-b am avut un accident de circulatie, accidentul a fost soldat cu o victima (vatamare corporala din culpa art 184 c.p). ceea ce vreau eu sa stiu este: permisul de ... (vezi toată discuția)
Permisul anulat mariustec mariustec Buna ziua la toata lumea..as dori sa aflu cand as putea da examen pentru a redobani permisul de conducere daca solutia la judecarea cauzei pe fond a fost ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis auto Ionutsu88 Ionutsu88 buna ziua! mi-a fost anulat permisul de conducere si am primit o pedeapsa de 8 luni cu suspendare. acum problema este urmatoarea...dupa aceste 8 luni trebuie ... (vezi toată discuția)