avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Buna ziua, acum o luna de zile am fost anuntat ca se renunta la serviciile mele, motivatia fiind randamentul scazut si mi s-a propus incetarea amiabila a contractului individual(care e pe termen nedeterminat), dar am refuzat.
In perioada 05.02-28.02 am fost in concediu medical, justificat.

Astazi mi s-a propus din nou rezolvarea amiabila a situatiei si semnarea unui alt contract pe termen determinat de 30 zile pentru a avea dreptul la somaj.

Intrebarea mea este de ce angajatorul insista cu incheierea amiabila a contractului, daca are motive sa ma concedieze?

Si in ce conditii pot beneficia de somaj?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:58, 2 Martie 2013
In cazul incetarii contractului de munca "ca urmare a acordului partilor' ( conf art 55 lit b din Codul Muncii- ) nu beneficiati de somaj.
Puteti beneficia de somaj in cazul incetarii contrctului de munca, conf. art 65 din Codul muncii ( concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului) .

Nu stiu daca incetarea de drept a contractului de munca ( in cazul contractului pe perioada determinata de 30 de zile - asa cum v-a fost propus) va da dreptul sa beneficiati de somaj.

Probabil ca angajatorul incearca solutionarea pe cale amiabila a acestei probleme pentru a se pune la adapost de o eventuala chemare in judecata din partea dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
Gabriela Somesan, Consultant resurse umane
Poate incearca sa va convinga sa va dati demisia sau c.i.m sa inceteze cu acordul partilor, ca sa nu beneficiati de somaj.

Puteti beneficia de somaj daca: c.i.m inceteaza din motive neimputabile dvs., aveti stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 luni si alte conditii stabilite de Legea 76/2002.
gabrielasom a scris:


Nu stiu daca incetarea de drept a contractului de munca ( in cazul contractului pe perioada determinata de 30 de zile - asa cum v-a fost propus) va da dreptul sa beneficiati de somaj.



Normă metodologică din 20/02/2002 de aplicare a Legii nr. 76/2002:

Art. 5. -
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
Concedierea pe motivul "necorespunderii profesionale" imi este sau nu imputabila? Iar in acest caz pot beneficia de somaj? Multumesc
Nu va este imputabila, v-am redat textul de lege mai sus, aceasta concediere se face in temeiul art. 61. lit. d) Codul muncii si beneficiati de somaj.

Alte discuții în legătură

Angjat, pot pleca. irinu irinu Daca lucrez la o firma de peste 10 ani ,patronul nu vrea sa-ti maresca salariul desi al meriti mergi sa ceri mai mult el refuza tu vrei sa pleci,cum poti ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj? flatron flatron daca mi s-a desfacut contractul cu art 61 litera d beneficiez de somaj sau nu? fostul patron spune ca nu. (vezi toată discuția)
Concediere sagetator1 sagetator1 buna ziua am o intrebare ..se poate concedia o persoana la o zi la alta pe motiv ca nu se poate comunica cu el.....mai exact prietenul meu soferi de tir a ... (vezi toată discuția)