Buna ziua!
Problema mea si a tuturor colegilor mei este urmatoarea: in urma cu 2 luni s-a lansat o televiziune locala in provincie, dar contractele de munca le-am semnat abia pe 14 ianuarie. Cand s-a infiintat firma, prietenul meu a acceptat sa fie asociat unic. Ulterior, s-a alaturat o alta persoana care a asigurat finantarea si a preluat 50%. prietenul meu a devenit administrator si asociat in acelasi timp, dar a insistat sa fie schimbat din cauza neintelegerilor cu celalat asociat si directorul general. Cei doi au refuzat in nenumarate randuri sa se conformeze legii, in sensul ca nu au vrut sa incheie contracte de munca din momentul lansarii televiziunii, nu au asigurat un fond de garantare al salariilor pe o perioada de cel putin 2 luni, nu au incheiat un contract cu o firma de protectie a muncii, sau cu o contabila. Au infuriat niste angajati pe care i-au dat afara abuziv si s-au plans la ITM si Politia economica de neregulile din firma. Au fost aplicate amenzi, s-au platit jumatate, iar restul urmeaza sa fie contestate in instanta. Celalalt asociat nu a vrut nici in ruptul capului sa preia actiunile prietenului sau sa-l schimbe din functia de administrator. A tras de timp pana s-au imputit treburile de tot in televiziune. Acum, directorul televiziunii, care este un incompetent si un betiv, dar pe care finantatorul nu vrea sa-l schimbe deoarece sunt prieteni la catarama, a facut numai prostii. Televiziunea e in colaps si e posibil ca luni sa nu ne primim nici salariile. Iar directorul se bate cu pumnul in piept ca va raspunde administratorul, adica prietenul meu. Din fericire, pe 28 va fi eliberat noul act de la Registrul Comertului prin care actiunile prietenului meu sunt preluate de fiul patronului, iar administratia e preluata de director. In cazul acesta, ce-i de facut. Pe cine dam in judecata daca nu ne vedem salariile pe luna februarie? Cine raspunde? Pentru ca daca prietenul meu va fi tapul lor ispasitor, va iesi mare scandal.
Contractele de munca au fost incheiate pe numele celuilalt asociat (angajator) si cu reprezentant legal Directorul. Deci, prietenul meu nu a avut nicio contributie la semnarea lor. Nu vor exista repercusiuni daca dam firma in judecata? Adica, sa nu fie implicat prietenul meu, care maine scapa atat de partile sociale, cat si de administratie....
Contractele de munca se incheiea intre "Angajator" - ( denumirea firmei ), reprezentata prin..., persoana denumita prin Actul Constetutiv, din atributiile carui face parte angajarea personalului, incheierea si semnarea contractelor, etc. si " Angajat ".
Multumesc pentru raspunsuri. Intentia noastra este sa-i dam in judecata pe acesti doi indivizi si sa depunem marturie cu totii in favoarea prietenului, aducand dovezi ca a fost folosit, constrans si santajat.