avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata cheltuieli asociatie locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata cheltuieli asociatie locatari

Locuiesc la apartament proprietate personala la bloc si doresc sa platesc la furnizori apa potabila si gunoiul menajer prin card POS sau cont curent bancar fiind metode moderne de plata. Intrebarea mea este daca pot fi restrictionat de aceasta alegere deoarece presedintele de asociatie spune ca legea nu imi permite acest lucru si nu pot sa fac aceste plati decat in cadrul asociatiei. Mentionez ca sunt cu plata cheltuielilor de intretinere la zi si nu am avut probleme de intarziere de cand sunt in aceasta asociatie.
Va multumesc pt raspuns

fac precizarea ca pentru integistrarea consumului de apa potabila sunt montate apometre la conductele de intrare in apartament care au fost verificate de furnizor la data de 25.02.2013
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
Adriantot, moderator
Furnizorul are contract cu asociatia, asa ca factura pe condominiu vine la administrator care imparte aceasta factura pe liste.

Dv. de ce vreti sa platiti separat la furnizor si cum stiti cat trebuie sa platiti?
Asta s-ar putea face numai daca v-ar veni acasa factura direct de la furnizor, insemnand ca aveti contract direct cu acesta, fara mijlocirea asociatiei.
Plata consumului de apa este inregistrata de apometru montat pe conducta de apa la intrarea in apartament si de cati metri cubi sunt consumati lunar astfel fiecare consumator stie cat sa plateasaca. Da exemplu consumul de energie electrica este inregistrat de aparat la fel si consumul de gaze naturale pe care il platesc direct la furnizor. Intrebarea mea este ce lege imi interzice sa platesc direct la furnizor deoarece platile moderne sunt prin card sau cont bancar? iar contractul cu acesti furnizori permite transmiterea on line a consumului. Mentionez ca in asociatie sunt locatari care platasc aceste cheltuieli direct la furnizor.

Am fost la presedintele de asociatie si mi-a spus ca nu pot sa platesc aceste cheltuieli pe cont propriu. Am facut o cerere in acest sens pe care si-au dat acordul si furnizorii cu stampila si semnatura directorilor dar sunt refuzat de presedintele de asociatie.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
Adriantot, moderator
Exemplele date de dumneavoastra cu gazul si energia electrica sunt foarte bune. Dar la gaz si energie electrica, aveti cu siguranta contracte de furnizare incheiate direct intre furnizor si dumneavoastra.
Mergeti la furnizorul de apa si incheiati contract direct cu acesta asa cum aveti cu furnizorii pe care ni i-ati prezentat. Motivul ca deocamdata platiti la asociatie este lipsa contractului direct cu furnizorul si existenta contractului intre furnizorul de apa si asociatie.
Nu conteaza cum platiti ca sunt destui oameni care platesc gazul, energia electric...numerar prin casieriile furnizorilor si putini totusi care platesc prin card sau e-banking.
Oricum ramaneti, cu siguranta, legat de asociatie prin instalatia comuna de evacuare si colectarea a apei folosite si/sau chiar si prin instalatia comuna de alimentare cu apa daca nu va faceti alt bransament la intrarea in bloc.
Contractul cu furnizorii pot sa-l fac dupa ce primesc de la presedintele de asociatie o adeverinta prin care sa rezulte ca sunt cu plata cheltuielilor la zi. Am mentionat ca sunt la zi cu plata cheltuielilor dar presedintele de asociatie refuza eliberarea adeverintei cu ajutorul careia pot incheia contractele cu furnizorii. Imi poate ingradi cineva dreptul de a-mi plati singur aceste cheltuieli? Blocul unde locuiesc este proprietate privata deoarece toti locatarii si-au cumparat apartamentele.Nu credeti ca am ramas cu un sistem invechit din vremea comunismului ? Prin transmiterea on line a consumului poate verifica indexul de facturari, consumul lunar, etc dar prin asociatie nu se pot varifica aceste lucruri fiindca nu primesti registre sau alte acte pentru confruntare. As dori un raspuns exclus presedinti de asociatii sau membrii din comitetul executiv al asociatiilor Va multumesc
Se pare ca nu vreti sa intelegeti.
Deci, asociatia este titularul de contract de furnizare a apei careea furnizorul ii emite lunar facturi pe care asociatia le achita cum poate - direct la casieria unitatii (metode invechite, comuniste sau chiar capitaliste - ca si acestia au acest prost obicei), prin banca, la robot sau asa cum sugerati dvs. prin card POS. Ce sa zic, mare scofala... Faza este ca incurcati borcanele. Omul stie ca trebuie sa achite la furnizor o suma (intreaga suma facurata), veniti dvs. cu POS-ul si mai achitati 75 lei si cand vine factura urmatoare, asociatia constata ca are plati in avans de 75 lei - deci cei achitati de dvs. Bun, presedintele stiind despre ce este vorba, in fiecare luna achita din factura mai putin, va cauta la telefon sa va intrebe daca suma de xx lei care reprezinta cota de intretinere la apa-canal aferenta apartamentului dvs. ati achitat-o. Depinde ce raspuns ii dati ... si asa mai departe.
Parerea mea este ca incurcati lucrurile care si-asa sunt complicate. Convingeti as. prop. sa va aprobe deconectarea de la apa canal, construiti-va bransament si instalatie speciala de apa-canal sau mutati-va la casa, furnizorul incheie cu dvs. personal contract de furnizare si atunci nu o sa mai aveti probleme cu plata prin card. Asa incurcati lucrurile inutil si una peste alta, cam asa este la bloc, 99% dintre proprietari sunt cam inapoiati si folosesc metode comuniste de plata a utilitatilor. De le-ar plati toti asa si nu ar fi nici-o suparare. Nu mai continui ca ...


Alte discuții în legătură

A intra in legalitate cu ajutorul infiintarii asoc. proprietari zolyxx zolyxx Noi acum dorim sa infiintam asociatia de proprietari in scara cu 20 de ap. Pana acum nu am avut nici asociatia de locatari, nimic. Strangeam bani pt consumul ... (vezi toată discuția)
Facturare asociatie catre alte asociatii OneDj OneDj Buna ziua, Ma poate ajuta cineva cu un raspuns legat de urmatoarea speta: Locuiesc intr-un complex rezidential alcatuit din 8 blocuri, 8 asociatii de ... (vezi toată discuția)
Nedeclarare apa rece mirusaby mirusaby Buna ziua, as dori sa ma ajutati si pe mine intr-o problema: cum se mai poate imparti apa rece, diferenta intre citit in ap. si citit de cei de la apa canal , ... (vezi toată discuția)