Doresc sa stiu daca o factura pentru furnizare internet si tv prin cablu, emisa de o companie cum este RCS-RDS este executorie. Pentru recuperarea creantei este necesara o actiune in justitie sau este suficient sa apeleze la un executor.
Facturile nu au caracter de titlu executoriu. Factura se emit in temeiul unui contract de prestari servicii care nu are caracter de titlu executoriu. Pentru recuperarea unei astfel de creante trebuie sa se parcurga procedura judiciara.
Nu inteleg foarte bine de ce sustineti ca factura este un act executoriu. Va rog, daca puteti, sa detaliati. Utilizând logica expusă de dumneavoastră, orice factura emisă în baza unui contract (inclusiv exprimarea simplului acord de voinţă al părţilor) trebuie sa fie executorie. Eu prin termenul executoriu înţeleg faptul că pentru recuperarea creanţei, creditorul/furnizorul de servicii se poate adresa direct executorului.
Cu tot respectul cuvenit, insa daca toate facturile ar fi acte executorii nu am mai avea in legislatia procedurala civila procedura ordonantei de plata, a cererilor cu privire la actiunile cu valoare redusa, proceduri stabilite chiar de noul Cod de procedura civila pentru recuperarea creantelor rezultate in urma unor acte comerciale pentru care s-au emis facturi pentru plata contravalorii serviciilor prestate in folosul beneficiarului lor.
Va dati seama ca bietul prestator, de buna credinta bineinteles, ar merge repede la executorul judecatoresc si ar cere executarea ei, fara sa mai treaca prin procedura judiciara de constatare a faptului ca umila sa creanta este certa, lichida si exigibila.