avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de casatorie

M-am casatorit in octombrie 2012 si am luat doar 3 zile de concediu din cele 5 acordate pt evenimente speciale. Acum as vrea sa le iau si pe cele 2 ramase, dar mi s-a spus ca nu mai sunt valabile daca am trecut in 2013.
Presupun ca ar trebui sa fie un termen maxim in care se pot utiliza cele 5 zile, dupa casatorie, pt ca altfel, daca m-as fi casatorit pe 30 decembrie 2012, ar fi insemnat sa nu pot beneficia de zilele respective pt ca se termina anul, nu?
Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo perioada maxima in care se pot folosi cele 5 zile. Din ce am citit eu nu este nicaieri specificat asa ceva, dar poate nu am citit unde si ce trebuie.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:29, 28 Februarie 2013
Depinde unde lucrati, dar, din cate stiu eu nu mai exista Contract Colectiv de Muncă la nivel naţional, întrucât a fost denunţat. Un nou Contract Colectiv de Muncă pentru anii 2011 - 2014 nu a mai fost înregistrat la Ministerul Muncii, pentru că, odată cu intrarea în vigoare a Legii Dialogului Social, nu se mai negociază un Contract Colectiv de Muncă la nivel naţional.

În aceste condiţii, pentru sectorul privat, aceste eveni­mente deosebite pot fi incluse în:

• regulamentul intern al companiei;

• contractul colectiv de muncă la nivel de unitate;

• contractul colectiv la nivel de ramură de activitate aplicabil.

Pentru bugetari exista insa cele 5 zile de concediu de casatorie dar logic ar fi sa le luati pe toate imediat dupa casatorie (este un fel de luna de miere), nu sa le cereti la 4 luni distanta. Este ca si cum as cere 1 zi pentru moartea fratelui, dar el a murit in 2012. Mi-e teama ca perioada maxima pe care o mentionati este mica ... sau cel putin asa ar fi logic sa fie!
@ veronik

In practica, zilele libere acordate in cazul unor evenimente familiale deosebite se acorda in preajma evenimentelor si dupa un anumit interval de timp.

Parerea mea este ca daca la nivel de angajator evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, atunci acestea se pot solicita in termenul general de prescriptie , in tacerea legii.
@Cristia10 - Zilele de concediu se iau si dupa cum se poate, in functie de ce ai de facut la serviciu. :-) Faptul ca ma duc la starea civila la sfarsitul lui octombrie, nu ar trebui sa ma oblige sa si plec undeva, doar pt ca trebuie sa-mi iau repede zilele de concediu.

@freeelis - dar nu este nicaieri specificat in cat timp trebuie luate, nu ?
In contractul pe care-l am la compania unde lucrez (sector privat) nu se specifica nici un termen pt aceste zile.

De la resurse umane mi s-a spus ca se poate lua numai pe anul in care a avut loc casatoria, dar eu cred ca nu e ok. Care e diferenta daca aveam casatoria in ianuarie si luam zilele in decembrie? era tot 2012, nu ? chiar daca la diferenta de 10 luni ...

daca nu se specifica nicaieri termenul, intrebarea mea este am sau nu dreptul sa-mi iau cele 2 zile ramase de la casatoria din octombrie, acum in martie ?
eu asta em gasit:
"Astfel, pentru casatorie, fiecare viitor sot are dreptul la 5 zile de concediu. Acestea pot fi luate inainte de casatorie sau dupa casatorie, dupa cum doreste viitorul sot, cu conditia aducerii unei copii de pe certificatul de casatorie. "
Deci e fara data limita, nu?
Parerea mea este ca daca la nivel de angajator evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, atunci acestea se pot solicita in termenul general de prescriptie , in tacerea legii.

Alte discuții în legătură

Concediu dupa 11 luni de la angajare walipope walipope Buna ziua. As dori sa cunosc faptul daca, la aprox. 11 luni de la incadrarea in campul muncii - se poate obtine concediu (pentru casatorie). Este stipulat ... (vezi toată discuția)
Casatoria salariatului TimariuRodica TimariuRodica Buna seara , Daca un salariat se casatoreste pe data de 18.02.2012 conform contractului individual de munca , de la ce data i se iau in calcul cele 5 zile ... (vezi toată discuția)
Zilele libere la producerea unui eveniment familial deosebit marius202 marius202 Buna ziua. In ce perioada de la producerea \\"evenimentului familial deosebit\\" pot sa beneficiez de acea/acele zile libere? Exact in acel moment, in ... (vezi toată discuția)