avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata la barbati
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata la barbati

Buna seara ,
1) As dori sa aflu daca la vechimea in munca in vederea pensionarii anticipate partiale se considera stagiu de cotizare si vechime perioada de somaj .
2) Se poate plati retroactiv, la casa de pensii , asigurarea in vederea completarii anilor de contributivitate ?
Caz in speta : n. 06.1951 ; vechime in munca 33 ani , iar o perioada de 3 ani a detinut calitatea de administrator al societatii comerciale pe care a infiintat-o , fara a avea contract de munca si a contribui la pensii .
Dat fiind situatia aratata , intrebarea care se pune cum si cind se poate pensiona anticipat partial ?
Cu interes si respect ,
Adrian
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 20:38, 2 Martie 2013
Perioada de somaj se ia in calcul la pensia anticipata ( art. 6 si 16 din lg.pensiilor), dar nu se ia in calcul armata si facultatea.
Acum nu se mai poate plati retroactiv. S-a putut plati retroactiv doar la finele anului 2010.
Art.65 din lg.263 prevede ca "pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inainte de pensionare,persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani"
In cazul dvs. stagiul complet de cotizare este de 35 ani. (fara stagiu asimilat) si nu puteti iesi la pensie anticipata partiala decat daca depasiti 35 ani de lucru. ( fara stagiu asimilat)
Va multumesc ,
Oare nu este nici o portita legala pentru a beneficia de acest tip de pensie ?
Precizez faptul ca am avut carte de munca inainte de facultate .
Nu. La pensie anticipata partiala (cu penalizare 0,75% pe luna de anticipare) se poate iesi doar daca aveti min. 35 ani vechime (art.65 din lg. pensiilor)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata mystycum mystycum Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala bubby bubby Buna ziua, Mama mea este nascuta in 25 iulie 1963 , lucreaza din 15 august 1982 .Pentru a iesi la pensie anticipata partial , la ce varsta ar putea iesi , cu ... (vezi toată discuția)
Somer:perioada de somaj=vechime in campul muncii? dgrsj dgrsj SOMER(#-o):perioada de SOMAJ se considera vechime in campul muncii?Imi este necesara informatia pentru a-mi calcula corect data pensionarii anticipate ... (vezi toată discuția)