Buna seara ,
1) As dori sa aflu daca la vechimea in munca in vederea pensionarii anticipate partiale se considera stagiu de cotizare si vechime perioada de somaj .
2) Se poate plati retroactiv, la casa de pensii , asigurarea in vederea completarii anilor de contributivitate ?
Caz in speta : n. 06.1951 ; vechime in munca 33 ani , iar o perioada de 3 ani a detinut calitatea de administrator al societatii comerciale pe care a infiintat-o , fara a avea contract de munca si a contribui la pensii .
Dat fiind situatia aratata , intrebarea care se pune cum si cind se poate pensiona anticipat partial ?
Cu interes si respect ,
Adrian
Perioada de somaj se ia in calcul la pensia anticipata ( art. 6 si 16 din lg.pensiilor), dar nu se ia in calcul armata si facultatea.
Acum nu se mai poate plati retroactiv. S-a putut plati retroactiv doar la finele anului 2010.
Art.65 din lg.263 prevede ca "pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inainte de pensionare,persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani"
In cazul dvs. stagiul complet de cotizare este de 35 ani. (fara stagiu asimilat) si nu puteti iesi la pensie anticipata partiala decat daca depasiti 35 ani de lucru. ( fara stagiu asimilat)
Va multumesc ,
Oare nu este nici o portita legala pentru a beneficia de acest tip de pensie ?
Precizez faptul ca am avut carte de munca inainte de facultate .
Nu. La pensie anticipata partiala (cu penalizare 0,75% pe luna de anticipare) se poate iesi doar daca aveti min. 35 ani vechime (art.65 din lg. pensiilor)
Pensie anticipata
mystycum
Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate ... (vezi toată discuția)