Buna seara,
Parintii mei au solicitat un credit la inceputul anului 2010, de 10000 euro, negarantand cu nimic, intrucat salariul tatalui meu era foarte mare la momentul respectiv. In iunie 2011, tata si-a pierdut jobul, si fiind foarte batran, si avand functii inalte, nu a mai gasit un loc de munca, ba din cauza varstei, ba din cauza experientei prea ridicate. Eu i-am mai ajutat la plata ratelor, am platit cat am putut din rate, pana cand nici eu nu i-am mai putut ajuta. Desi, bancii respective i s-a adus la cunostiinta situatia financiara precara, dansii au inaintat dosarul unei firme de recuperari. Problema sta in felul urmator : Azi ( 27 februarie 3013 ) am primit o somatie de la un executor, conform careia dansii ne executa silit locuinta. Tot azi, speriindu-ne de somatie, am cautat pe google si am gasit ca in decembrie 2012 a fost judecat un caz de executare silita pe numele parintilor mei, desi nu a fost nimeni instiintat ca va exista vreun proces de orice gen . Este legal sa se judece o cauza fara ca partile implicate sa nu fie citate sau macar instiintate? Si de asemenea, ce se poate face in situatia in care in contractul incheiat intre ei si banca scrie foarte clar ca banca poate executa in caz de neplata doar creantele mobile? Va rugam mult sa ne ajutati, pentru ca este groaznic ce se intampla.
Contractul de credit constituie titlu executoriu, asa ca nu e nevoie de judecata asa cum stiti, se cere de catre executor incuviintare pt executarea silita, cererea se judeca fara citarea partilor, debitorii au la insemana pt a se apara, sa faca contestatie la executare in termen de 15 zile de la primirea somatiei.
Nu ati garantat creditul cu locuinta, nu a fost pusa ipoteca, insa creditorul are un drept de gaj general asupra bunurilor prezente si viitoare, e indreptatit sa-si recupereze banii de la debitor si daca nu se poate de bunavoie, se va putea prin executare silita prin poprirea pe venituri, vanzarea unor bunuri din patrimoniul debitorului pt a-si recupera banii.
Ca si solutie, nu aveti decat sa va intelegeti cu creditorul prin executor sa platiti in cateva transe sau sa vindeti dvs apartamentul ( pt ca vandut la licitatie, luati mai nimic pe el) , dati banii la banca si cumparati ceva mai mic.
In contractul de credit scrie foarte clar ca banca nu poate sa se atinga decat de bunurile mobile prezente si viitoare. Nicaieri nu scrie ca in caz de neplata, se poate pune cumva in discutie executarea silita asupra altor bunuri. Imi cer scuze, eu nu am pregatire juridica, dar este normal si legal atat timp cat in contract scrie cu bold si subliniat ca " Creditorul are dreptul doar asupra sumelor de bani prezente si viitoare, ce urmeaza a fi incasate in conturile deschise ale debitorului, precum si drepturi salariale, drepturi autor etc in vederea asigurarii obligatiei de restituire a tuturor angajamentelor, ce rezulta din Contractul de credit". Si atat. Mi se pare abuziv, din moment ce exista un contract in care se semnaleaza clar ca executarea silita poate fi exercitata doar asupra drepturilor banesti pe care acestia le au.
Nu poate fi considerat un abuz, faptul ca incalca prevederile contractului? Multumesc din suflet pentru raspuns!
@Derbedea , nu am cum sa accesez un credit, am familia mea acum, trebuie sa cresc un copil mic, nu imi permit sa periclitez viata copilului meu, accesand un credit. Incerc sa gasesc o solutie si pentru ei, sa ii pot ajuta, dar nu pot sa imi neglijez copilul. Multumesc mult oricum pentru sfat, dar v-am explicat ca nu pot, oricat de mult mi-as dori!
Pe pagina 2 a contractului, la punctul 10, respectiv Garantii, sunt stipulate doar "garantii pe sume de bani" si "gaj pe conturile curente" si semnatura si stampila bancii pe gajul asupra conturilor curente. Atat. Va multumesc mult pentru ajutor!
Bilet la ordin avalizat
osaka
Buna ziua,
In urma cu doi ani de zile am cumparat un teren la semnarea contractului de credit cu banca mi s-a solicitat si un bilet la ordin avalizat, pe care ... (vezi toată discuția)