avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Plata factura proforma
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Plata factura proforma

Este adevarat ca nu se pot plati facturi PROFORMA, deoarece nu le putem inregistra in evidentele contabile ?

Noile reglementari contabile privind TVA-ul la data platii facturii, nu permit efectuarea platilor decat daca este inregistrata factura, pentru a putea prelua in jurnal TVA-ul aferent platii efectuate.

Cel mai recent răspuns: adimct2007 , utilizator 10:24, 28 Februarie 2013
Buna ziua,

Nici inainte de noile reglementari, factura proforma nu reprezenta din punct de vedere TVA, document justificativ, in acceptiunea art.146 din Codul fiscal. Ce vreau sa spun este ca nu puteati deduce TVA aferent unei facturi proforme, chiar daca aceasta era platita.

Puteti face in continuare plati in baza facturii proforme, in aceleasi conditii ca cele de mai sus, insa fara a putea deduce TVA, exact ca si inainte. Noutatea consta acum in faptul ca pentru societatile care aplica TVA la incasare, se considera ca exercitarea dreptului de deducere are loc la data platii facturii, art.146 adaugand pe langa existenta facturii si dovada platii.

Numai bine,
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2013
CONTABIUM, Contabil
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control fisc alinelena alinelena Buna ,am un control de la fisc si vreau sa stiu ce patesc daca am cumparat de la o firma radiata fara sa stiu ?Va multumesc! (vezi toată discuția)
Inregistrare factura fiscala crinuadrian crinuadrian am inregistrat in contabilitate o factura fiscala care la un control al politiei s-a dovedit ca eram singurul care o are in contabilitate, firma care a emis-o ... (vezi toată discuția)
Neaplicare tva la incasare zita-lucia zita-lucia Buna ziua, pentru ca cifra de afaceri depaseste 2.250.000 ron firma nu aplica tva la incasare. se fac achizitii si de la firme care aplica acest ... (vezi toată discuția)