avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere a copilului pt mamele care au ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere a copilului pt mamele care au lucrat in strainatate

Buna ziua.

Ma numesc Laura si de peste un an lucrez in UK impreuna cu sotul meu. Anul acesta am dori sa avem un copil si sa ne intoarcem in tara.
Intrebarea mea este urmatoarea:
- avand in vedere faptul ca lucram legal in Wales, de peste un an de zile, si prin urmare platim impozite la statul britanic,
-daca demisionam si ne intoarcem definitiv in tara inainte cu o luna, doua, de a se naste copilul, am beneficia de cei 85% din salariul pe care l-am avut in Marea Britanie?
Din cate am inteles ar trebui sa cotizez cu impozite si la statul roman, sau la un fond de pensii facultativ privat.
Nu stiu insa daca este adevarat si daca da, care ar fi pasii de urmat pt a primi indemnizatia de 85%.
Si daca voi demisiona inainte de nasterea copilului si ma voi intoarce in tara ca sa nasc copilul in Romania, mai pot beneficia de indemnizatie?
As aprecia foarte mult daca as primi un raspuns concret cu ce se poate face in aceasta situatie.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: lauraramona , utilizator 23:41, 18 Februarie 2009
Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, trebuie ca pana la data nasterii acestuia sa fi lucrat in tara cel putin 12 luni, cu forme legale si cu platile asigurarilor sociale si de sanatate la zi.Deci, minim 12 luni inainte de nasterea copilului, fara intrerupere si taxe platite la zi.Nu se i-au in considerare taxele platite intr-un alt stat ci numai cele platite in sistemul roman de sanatate.
eu.ro.lex a scris:

Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, trebuie ca pana la data nasterii acestuia sa fi lucrat in tara cel putin 12 luni, cu forme legale si cu platile asigurarilor sociale si de sanatate la zi.Deci, minim 12 luni inainte de nasterea copilului, fara intrerupere si taxe platite la zi.Nu se i-au in considerare taxele platite intr-un alt stat ci numai cele platite in sistemul roman de sanatate.

Multumesc de raspuns. Exista totusi varianta de a lucra in strainatate si cotiza si la sistemul roman de sanatate? Iar in acest caz de a beneficia de indemnizatie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pt mamele care lucreaza in strainatate lauraramona lauraramona Buna ziua. Ma numesc Laura si de peste un an lucrez in UK impreuna cu sotul meu. Anul acesta am dori sa avem un copil si sa ne intoarcem in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil la intoarcerea din strainatate davidciprian davidciprian Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema:eu cu sotia muncim legal in Marea Britanie de 4 ani.Sotia este gravida in 7 luni si vrem sa ... (vezi toată discuția)
Pentru acordare indemnizatie crestere copil. la calculul celor ... ByL02 ByL02 Pentru acordare indemnizatie crestere copil. La calculul celor 12 luni se ia în considerare și perioada concediului maternal(prenatal/postnatal (4 ... (vezi toată discuția)