As dori sa pot obtine un sfat sau o solutie daca se poate.
Sunt in cazul in care achizitionez un imprumut pentru prima casa cu avans de 5% din valoare adica 7500 lei. Apartamentul apare cu datorii la intretinere de 17 500 lei. Am vorbit la inceput cu vanzatorul sa aduca diferenta de 10.000 lei sa putem platii toate restantele. Vanzatorul momentan nu mai poate aduce acei 10.000 lei si incerc sa il ajut eu , fiind si interesul meu de a achizitiona imobilul si a platii toate datoriile.
Solutia mea era urmatoarea , numai ca nu stiu daca este posibil si ce acte ar trebui sa fac sa fiu sigur ca primesc suma de bani inapoi.
Solutie: Sa depun eu cei 7 500lei(reprezentant avans 5 % din valoarea imobilului ) + 10 .000 lei la intretinere , sa mi se emita pe numele meu o chitanta si vanzatorul sa declare ca nu va vinde imobilul , sau ceva de genul asta, sa fiu sigur ca nu se razgandeste. La banca, vanzatorul, sa lasa o cerere(facuta la notar) precum ca in momentul intrarii banilor in contul lui, banca sa retina 10.000 lei si sa ii depuna in contul meu .
Si eu la randul meu ma imprumut de cei 10.000 lei deci trebuie sa am garantia ca ii primesc inapoi.
Exista vreo solutie ?
Cel mai bine ar fi sa faceti antecontractul in care sa ii "platiti" suma de 17500, mergeti impreuna cu vanzatorul la asociatie si platiti restanta, dar in acest caz nu va mai incardati la credit, fiind avansul mai mare, in consecinta creditul va fi mai mic. Greu! In niciun caz nu va functiona varianta cu declaratiile lasate la banca.
Ma mai gandesc si promit sa va dau un raspuns.
Ca sa puteti cumpara apartamentul trebuie sa ajungeti la notar cu o adeverinta pe care v-o da asociatia ca s-au achitat cei 17.500 lei si apartamentul nu are restante sau.....sa se specifice in adeverinta ca apartamentul are aceste datorii, iar la notar sa va asumati aceasta restanta, urmand s-o platiti asociatiei ulterior.
Adica nu va incurcati cu promisiuni, nici macar notariale si cu obligatii ale bancii pentru ca e posibil sa se "defecteze" treaba pe undeva, pe traseu.
Deci cumparati apartamentul cu tot cu datorii si vi le achitati ulterior, fie facand cu asociatia un plan de esalonare a acesteia (inclusiv penalizari pe tot acest parcurs pana la stingerea datoriei), fie imprumutandu-va din alta sursa si achitand intreaga suma deodata. Vanzatorului ii dati suma ceruta pe apartament, mai putin aceasta restanta care v-o insusiti, plus sa mai aveti grija si de ultimele cote de intretinere pentru ultimele luni in care a locuit, plus restante eventuale la curent electric.
Toate aceste sume aveti grija sa i le scadeti din pretul cerut, cand ii dati banii in mana.
Cand intrati in apartament luati indecsii apometrelor, ai repartitoarelor (daca are) si le dati administratorului sa calculeze cu acestia ultima intretinere a lunii in care vanzatorul a locuit acolo. Luati indexul de la contorul electric.
Ca sa recapitulam, ii opriti din valoarea pe care v-o cere pe casa si asupra careia ati convenit:
- datoria de 17.500 lei;
- o suma aproximativa a ultimei luni la cotele de intretinere cand a locuit in imobil;
- ultima factura la curent electric cu aproximatie, orientandu-va dupa facturi anterioare.
Va multumesc pentru sfaturi , este cel mai bine asa cu plata tuturor restantelor 17.500 lei urmand creditul sa fie mai mic. Greu dar sunt si eu acoperit si este o solutie buna. Totusi am o alta nelamurire in momentul semnari antecontractului si plata acestei restante la intretinere de 17.500lei , vanzatorul se mai poate razgandi pentru vanzarea imobilului ?
In antecontract se poate specifica ( fara avans ) si urmand ca in momentul semnarii actelor (contractul final de vanzare-cumparare) sa chem pe doamna de la intretinere cu chitantier si ii platesc toata suma de 17.500 lei in fata notarului si in acelasi timp semnam si actele de proprietate . Se poate face asa ceva ?
Ar mai fi o varianta sa scadeti cheltuielile restante din pretul apartamentului si sa preluati dumneavoastra acele restante, pe care sa le platiti separat.
Da, aceasta este varianta cea mai buna, adica inainte cumparati si apoi platiti ce aveti de platit, restanta intreaga. Platiti ce e al dv., nu ce e al altuia si apoi, doamne fereste sa se razgandeasca.
Deci, administratorul sa va dea adeverinta (nu vine ea cu chitantierul la notar) specificand in ea datoria cu care preluati apartamentul, iar la notar ii dati banii vanzatorului mai putin ce v-am spus mai sus.