mmoceanu a scris:
prin antecontractul de vanzare-cumparare dvs. nu vi se transmite dreptul de proprietate, ci acest antecontract este doar o promisiune ca, la o anumita data va va vinde apartamentul cu un anumit pret; foarte bine se poate razgandi vanzatorul dupa ce primeste avansul de la dvs. si, dupa aceea "alergati" prin tribunale pentru a va recupera banii...depinde daca acesta o sa mai aiba ceva in patrimoniul sau la data pronuntarii sentintei pentru a va putea despagubi!!!
Nu cred că promitentul vînzător se poate
răzgîndi atîta vreme cît nu are această posibilitate conferită prin contract.
Iar sancţiunea pentru o astfel de eventuală
răzgîndire neconformă cu prevederile contractuale este aceea a pronunţării unei sentinţe judecătoreşti (la cererea promitentului cumpărător) prin care acesta din urmă devine proprietar. Mai mult, antecontractul poate fi notat în cartea funciară (pentru opozabilitate faţă de eventualii terţi care ar putea negocia cu promitentul vînzător ieşirea bunului din patrimoniul acestuia în scopul fraudării intereselor creditorului).
La fel, s-ar putea institui un drept de ipotecă în favoarea promitentului cumpărător la valoarea sumei achitate cu titlu de avans, alături de un pact comisoriu expres privind rezolvirea de plin drept si fara statuare judecătorească a antecontractului.
Desigur, nici clauza de arvună nu este de lepădat, dar nici ea nu este un panaceu universal. În lipsa altor mijloace de protecţie a promitentului cumpărător, nici ea nu ar putea fi valorificată în situaţia în care debitorul şi-ar goli patrimoniul de bunuri urmăribile (decît, poate, pe calea acţiunii pauliene, costisitoare şi de lungă durată, dificilă din punct de vedere al dovedirii relei credinţe a cumpărătorilor bunurilor).
Un sfat: dacă doriţi neapărat să cumpăraţi acest imobil, şi nu altul, ar fi extrem de util să apelaţi la serviciile unui avocat (chiar şi în situaţia în care antecontractul urmează a fi încheiat în formă autentică).