Am nevoie de pasi de urmat si sfaturi pentru urmatoarea situatie.
Sunt angajat la o firma cu contract pe perioada determinata pana in 4.03.2009
Acum 1 luna mai precis in data de 19.01.2008 au venit la mine si am semnat o conventie de incetare a contractului individual de munca cu urmatoarele conditii:
1. Contractul inceteaza la data de 04.03.2009 conform art55 litera j
2. Societatea X va acorda drepturile salariale pentru pt perioada lucrata, inclusiv suma aferenta eventualelor zile de concediu de odihna cuvenite si neefectuate pana la dataincetarii contractului, precum si o compensatie baneasca bruta echivalenta cu salariul de baza aferent perioadei pana la expirarea perioadei stabilite in contract.
3. La data incetatii contractului de munca, angajatul este eliberat de obligatia de a presta activitate in cadru societatii X.
4.Angajatul se obliga sa finalizeze formalitatile de lichidare in termen de 24 h de la incetarea contractului.
5. Orice alte drepturi se sisteaza la data incheierii prezentei conventii0
Aceasta conventie scrisa reprezinta vointa partilor libera,neviciata.
Odata cu semnarea prezentului acord inceteaza orice raporturi juridice intre parti si se sting orice pretentii prezente sau viitoare izvorate din contractul individual de munca nrx din 4.09.2008, cu conditia respectarii tuturor punctelor din cuprinsul acordului.
Prezenta se incheie in doua exemplare.
Ok am semnato.
Acum as vrea sa intru in concediu de paternitate sa fac schimb cu sotia mea daca se poate
Am nevoie de sfaturi in legatura cu situatia mea . Pot sa fac schimb cu sotia mea in concediul de crestere al copilului ? Care sunt pasii de urmat? As putea avea probleme cu firma x referitor la conventia semnata?
De indemnizatia si stimulentul prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.
Prin urmare, daca indepliniti conditiile prevazute de OUG nr.148/2005 pentru acordarea indemnizatei pentru CIC atunci puteti solicita aceasta indemnizatie. Conditia este ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa aveti realizate timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
buna! am si eu o nelamurire daca se poate sa imi raspundeti eu am lucrat fara carte de munca si acum sunt insarcinata in prima luna as vrea sa stiu daca imi platesc eu cartea de munca pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului si daca se poate , se poate plati cartea de munca cu cateva luni inapoi va multumesc mult
Nu aveti cum sa va platiti dvs carnetul de munca, legea prevede ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni sa aveti realizate venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Veniturile care se iau in calcul sunt : venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de Codul fiscal.