avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... joaca de-a concedierea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

joaca de-a concedierea

Este corect ca dupa expirarea termenului de preaviz sa se revina cu o decizie de anulare a lui?
exemplu:
am primit decizia prin care sunt anuntata ca sunt concediata conform restrangerii activitatii incepand cu data de 01.01.2009 pana pe data de 04.02.09 timp in care m-am aflat in preaviz(s-a prelungit preavizul cu 3 zile in urma unui c.medical). In data de 12.02.2009 am primit prin posta un plic care continea anularea deciziei de concediere incepand cu data de 06.02.2009(dupa expirarea preavizului). mentionez ca nu doresc sa ma mai intorc la serviciu deoareca inainte de a mi se anula decizia de concediere am primit un telefon prin care mi s-a propus sa ma prezint la seviciu sa imi dau demisia si voi primi 2 sal compensatorii. Cred ca societatea a facut o greseala concediindu-ma deorece sunt absolventa unei facultati acesta este primul loc de munca si pt. mine s-a primit subventie de la somaj. Nu stiu care sunt repercursiunile pentru societate, stiu doar ca nu vreau sa ma mai intorc la serviciu deoarece sunt convinsa ca pentru rezolvarea problemei societatii in acst caz voi fi ,,ajutata" sa-mi dau demisia.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, mi-e teama sa nu mi se inchida contractul de munca cu alta litera si sa nu mai beneficiez de somaj, asistenta medicala.....In cazul in care se va intampla asa ce am de facut?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:51, 18 Februarie 2009
Si-au dat seama ca trebuie sa restituie la stat tot ce au primit ca urmare a angajarii dumneavoastra. De aceea probabil vor sa va determine pe dumneavoastra sa va dati demisia. Daca tot vreti sa plecati negociati cu ei o suma care sa va convina si nu va dati demisia decat dupa primirea acelei sume.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2009
ContSters42249, utilizator
In ceea ce priveste propunerea de a-ti da demisia, eu am fost dintotdeauna impotriva ei deoarece, din cate stiu, nu mai beneficiezi de somaj iar, pe de alta parte societatea poate angaja oricand pe altcineva in locul tau, pe motiv ca ti-ai dat demisia; in situatia restrangerii activitatii, ei nu mai pot angaja o alta persoana pe postul tau o perioada si cred ca pierd si avantajele obtinute; asa ca urmeaza sfatul colegului Brom, dar asigura-te ca suma pe care o primesti este suficienta pentru neajunsurile care ti-au fost provocate; Succes.
neaguvalentina a scris:

Este corect ca dupa expirarea termenului de preaviz sa se revina cu o decizie de anulare a lui?
exemplu:
am primit decizia prin care sunt anuntata ca sunt concediata conform restrangerii activitatii incepand cu data de 01.01.2009 pana pe data de 04.02.09 timp in care m-am aflat in preaviz(s-a prelungit preavizul cu 3 zile in urma unui c.medical). In data de 12.02.2009 am primit prin posta un plic care continea anularea deciziei de concediere incepand cu data de 06.02.2009(dupa expirarea preavizului). mentionez ca nu doresc sa ma mai intorc la serviciu deoareca inainte de a mi se anula decizia de concediere am primit un telefon prin care mi s-a propus sa ma prezint la seviciu sa imi dau demisia si voi primi 2 sal compensatorii. Cred ca societatea a facut o greseala concediindu-ma deorece sunt absolventa unei facultati acesta este primul loc de munca si pt. mine s-a primit subventie de la somaj. Nu stiu care sunt repercursiunile pentru societate, stiu doar ca nu vreau sa ma mai intorc la serviciu deoarece sunt convinsa ca pentru rezolvarea problemei societatii in acst caz voi fi ,,ajutata" sa-mi dau demisia.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, mi-e teama sa nu mi se inchida contractul de munca cu alta litera si sa nu mai beneficiez de somaj, asistenta medicala.....In cazul in care se va intampla asa ce am de facut?

Angajatorul poate revini asupra unei decizii de concediere si o poate anula. In caest caz trebuie sa va prezentati la locul de munca. In cazul in care nu mai doriti sa continuatia activitatea demisionati. In cazul in care nu va prezentati la locul de munca veti fi pontata absent nemotivat si puteti fi concediata disciplinar.
Angajatorul poate motiva anularea decizie de concediere prin situatia economica care s-a imbunatatit ,un contract nou, o demisie.........etc. care face ca locul de munca ocupat de dvs. sa nu mai intre in categoria celor la care angajatorul era obligat sa renunte.
Nu este bine sa nu va prezentati la munca. In cazul acesta puteti sa incepeti lucrul si cat timp nu scrieti nici o demisie angajatorul nu va poate obliga. Luati decizia care va avantajeaza cel mai mult. Absentarea va dezavantajeaza net, puteti fi concediata disciplinar si nici nu mai inapoiaza banii la stat.
In cazul in care c.i.m. al dvs va inceta in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. c), e) si f) si art. 65 din Legea nr. 53/2003, angajatorul este obligat sa restituie, in totalitate, agentiei pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru dvs plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca.
In cazul incetarii c.i.m. in temeiul altor articole din Codul Muncii, angajatorul nu va plati sumele respective.

Pentru a beneficia de somaj , una dintre conditiile prevazute de lege pentru acordarea acestuia este ca incetarea c.i.m. sa se faca pentru motive neimputabile salariatului in temeiul urmatoarelor articole : art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj B_Larisa B_Larisa Buna ziua! Am primit decizia pentru somaj, in care scrie \\"Avand in vedere restrangerea activitatii firmei. In baza art. 65 alin 1 din Codul Muncii; in ... (vezi toată discuția)
Demisie sau concediere Cinthya Cinthya Buna ziua! Am o verisoara care lucreaza la un cabinet stomatologic ca asistenta si as vrea sa stiu in cazul in care si-ar da demisia ar primi somaj? sau doar ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului - etape euzoom euzoom Lucrez la societatea A de 9 ani . Am fost înștiințată verbal ca urmează să mi se desființeze postul de muncă. Mi s-a propus un alt loc de munca la ... (vezi toată discuția)