avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati restantanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati restantanta

Buna ziua,

Am fost data in judecata de asociatia de proprietari pentru restante la intretinere in valoare de 2600 lei si penalitati aferente, fara a se spune si valoarea penalitatilor. La prima infatisare la tribunal ( in ianuarie 2009) m-am prezentat cu dovada ca am achitat integral restanta, dar din partea asociatiei nu a venit nimeni. Am primit un nou termen pe 23 februarie 2009. Acum am inteles ca ei reactualizeaza cuantumul penalitatilor, pentru a-l prezenta luni la proces. Valoarea penalitatilor in ianuarie a fost de circa 2400 lei ( 0,2% pe zi). Daca am achitat restanta si nu am reusit sa achit nimic pentru penalitati pot avea probleme??
Mentionez ca la un moment dat, cand am vrut sa achit o parte din restanta, mi-au luat banii obligatoriu pentru penalizari si nu pentru restanta. Au dreptul sa distribuie banii cum vor ei sau trebuie incasati decid eu?

multumesc
Cel mai recent răspuns: katz1ro , utilizator 14:11, 23 Februarie 2009
Nu pot sa aleaga ei. Legea spune ca imputatia platii are loc asupra creantelor care sunt mai onoroase pentru debitor. Dar cum penalitatile duc la randul lor la curgerea de penalitati, nu cred ca are vreo diferenta care dintre ele se achita primele.
katz1ro a scris:

Valoarea penalitatilor in ianuarie a fost de circa 2400 lei ( 0,2% pe zi). Daca am achitat restanta si nu am reusit sa achit nimic pentru penalitati pot avea probleme??
Mentionez ca la un moment dat, cand am vrut sa achit o parte din restanta, mi-au luat banii obligatoriu pentru penalizari si nu pentru restanta. Au dreptul sa distribuie banii cum vor ei sau trebuie incasati decid eu?

multumesc

1. Achitati si penalizarile si nu aveti probleme. Sau cereti o mica amanare, faceti un angajament de plata, mai cereti un termen de 1 luna si va angajati sa achitati si penaliuzarile.
2. Administratorii trebuie sa incasese atat debitul cat si penalizarile pentru ca sumele sunt vechi si daca se incaseaza numai debitul e posibil sa se depaseasca 3 ani cu penalizarile si s-ar pierde prin prescriere.

Referitor la raspunsul dat de utilizatorul Brom " Dar cum penalitatile duc la randul lor la curgerea de penalitati, nu cred ca are vreo diferenta care dintre ele se achita primele" precizez ca are mare importanta si anume : Daca se achita debitul , nu se mai calculeaza penalizari, acestea ingheata la valoarea care era cand s- a stins debitul. Nu se calculeaza penalizari la penalizari. Deci este avantajos pentru restantier sa-i fie acceptati mai intai banii pentru debit, ca nu mai exista baza de calcul pentru penalizari. Dar unii restantieri abuzeaza de acest avantaj si se ajunge in situatia cand trec anii si nu mai platesc penalizarile decat executati.
solicitati defalcat pe furnizori si luna calculul penalitatilor..si cereti sa prezinte...penalizarile platite catre furnizori.
proprietaru a scris:

solicitati defalcat pe furnizori si luna calculul penalitatilor..si cereti sa prezinte...penalizarile platite catre furnizori.
domnule .... daca in adunarea generala s-a stabilit ca se vor aplica penalizari celor care vor intirzia mai mult de 50 de zile (minim cit spun cele doua acte normative, legea 230 si HG 1588), INDIFERENT ca furnizorii au aplicat penalizari sau nu, asociatia poate percepe acele penalizari, bani care vor intra in bugetul de reparatii sau cheltuieli curente. daca nu sinteti convins ca asta prevad cele doua legi, mai cititi-le inca o data.
sint insa si asociatii care prevad plata penalizarilor si dupa perioade mai indelungate de timp, peste cele 50 de zile, la fel cum sint si altele care nu aplica deloc aceste sanctiuni.
sunteti,dle felix..judecator?altfel ve ti pierde in instanta,....si sunt curios daca asociatia va da calculul defalcat,...si dna Katz.in instanta sa cereti si registrul cu penalizarile,din care tre sa reiasa ce au facut cu ele.Sunt sume foarte mari ,care dispar in ceata.

Alte discuții în legătură

Sistem de penalitati popem popem Buna seara Asociatia de proprietari nu are sistem de penalizare propriu , dar la o restanta de ... (vezi toată discuția)
Penalitati loredana34 loredana34 buna ziua, m-am trezit peste noapte cu penalitati foarte mari la intretinere motivul acestora fiind ca asociatia a fost data in judecata si asa s-au calculat ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)