avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati restantanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati restantanta

Buna ziua,

Am fost data in judecata de asociatia de proprietari pentru restante la intretinere in valoare de 2600 lei si penalitati aferente, fara a se spune si valoarea penalitatilor. La prima infatisare la tribunal ( in ianuarie 2009) m-am prezentat cu dovada ca am achitat integral restanta, dar din partea asociatiei nu a venit nimeni. Am primit un nou termen pe 23 februarie 2009. Acum am inteles ca ei reactualizeaza cuantumul penalitatilor, pentru a-l prezenta luni la proces. Valoarea penalitatilor in ianuarie a fost de circa 2400 lei ( 0,2% pe zi). Daca am achitat restanta si nu am reusit sa achit nimic pentru penalitati pot avea probleme??
Mentionez ca la un moment dat, cand am vrut sa achit o parte din restanta, mi-au luat banii obligatoriu pentru penalizari si nu pentru restanta. Au dreptul sa distribuie banii cum vor ei sau trebuie incasati decid eu?

multumesc
Cel mai recent răspuns: katz1ro , utilizator 14:11, 23 Februarie 2009
Buna ziua,
Am si eu mai multe intrebari.In anul 2005 presedintele asociatiatiei de locatari in sedinta reconvocata a 2-a zi( dupa prima convocare), a propus ca restantierii sa fie penalizatii cu 0.5 % pe zi de intarziere. La sedinta reconvocata au participat 12 proprietari. Nu s-a supus la vot cine este de acord cu aceasta propunere.Prima lista de intretinere a fost calculata cu 0.5 %.Au fost chemati la Primarie si li s-a spus ca este ilegal, iar a doua lista apare cu penalitati de 0.2 % pe zi calculat si pentru prima lista (sumele de penalitati de 0.5 % au fost scazute dupa un model propriu al adm.) si pentru a doua lista.Nu s-a mai reconvocat ad.gen. pentru a se vota 0,2 % pentru ca trebuia sa spuna motivul.
1.Este legal constituiata ad. gen. dupa o zi ?
2.Este legal cea de a doua penalizare nefiind votata in ad. gen.?
3.Unii restantieri au avut sume diferite restanta.Cum se calculeaza de acum inainte sumele restante pana la ad. gen. si dupa ad.gen. ?
Apa Nova a descoperit ca in asociatia de locatari 3 scari nu avea contor (iar doua sc.avea contor dar ne factura la estimat ) si ne-a facturat la pausal in urma cu 3 ani consumul de apa rece (aproximativ 250.000.000 lei,in 2004).Administratorul nu a repartizat aceasta suma timp de un an si jumatate, timp in care s-au acumulat penalitatitii de peste 100.000.000 lei.
4.Cine trebuie sa plateasca aceste penalitati si baza legala ?
5.Ce se intampla cu restantele mai mari de 3 ani si baza legala ?
Va multumesc ,
1. nu cititi legea 230/2007 si Hg 1588/2007 existente pe site-ul www.avocatnet.ro
2. si 3. nu ati specificat cit erau penalizarile pina la acea sedinta
4 si 5 nu stiu exact, dar sint persoane care stiu mai bine aceste amanunte ;)
evio a scris:

1.Este legal constituiata ad. gen. dupa o zi ?
2.Este legal cea de a doua penalizare nefiind votata in ad. gen.?
3.Unii restantieri au avut sume diferite restanta.Cum se calculeaza de acum inainte sumele restante pana la ad. gen. si dupa ad.gen. ?
4.Cine trebuie sa plateasca aceste penalitati si baza legala ?
5.Ce se intampla cu restantele mai mari de 3 ani si baza legala ?

1. Da , este legala conf. Normelor Art. 14. -
(5) Adunarea generală a asociaţiei de proprietari poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal. Dacă nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.

2. Da, este legala. in adunare s-a votat o penalizare mai mare dar s-au conformat legii care nu da voie sa fie penalizarea mai mare de 0,2%
3. Pana la adunarea gegerala ar trebui sa se calculeze ca si pana acum iar la adunarea generala stabiliti alt sistem de penalizare pe care-l aplicati dupa data adunarii generale.
4. Penalitatile se calculeaza la sumele restante, deci le suporta cei care au avut restante chiar daca acum nu mai au restante. Asta daca nu li s-au calculat si-au achitat pana acum penalizari.
5. Restantele trebuiesc platite indiferent de vechime , dar daca se ajunge in instanta cele mai vechi de 3 ani se pot prescrie in anumite conditii.
1.Fiecare citim si intelegem diferit.Este vora de anul 2005 cand nu exitau L.230 si HG1588/2007.
In art 18(4) din Norme 400/2003 se mai spune:.."..La adunarea reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate prin votul majoritatii membrilor prezenti. Dovada convocarii si reconvocarii constituie afisul de la avizier si convocatorul semnat de acestia".La o zi a avut timp sa ia semnaturi de la toti proprietarii?.
La art.18(3) Toti proprietarii trebuie anuntati despre convocarea oricarei ad.gen. a asociatiei de proprietari cu cel putin 10 zile inainte ca aceasta sa aiba loc.
2.La ad. propun 0.5 % dar aplic 0.2 % carei HOTARARII a ad.gen.?.
3.Penalitatile au fost in sume diferite la foarte multi proprietari (10.000.0000, 15.000.000, 20.000,000, 30.000.000).Se aplica si retroactiv?.
Va mai intreb ceva si va multumesc pentru intelegere si rabdare. penalitatile curg din cea de-a 51-a zi de la afisarea primei liste care devine restanta. Pentru urmatoarele din ce zi se calculeaza? Din a 21-a zi de la fiecare afisare? Se beneficiaza de perioada de 20 de zile in fiecare luna?

Apropo, am venit azi de la tribunal. Cei de la administratie cer acum penalizari pt perioada martie 2007- decembrie 2008, desi cand au inceput procesul au scris "restante pt perioada noiembrie 2007-septembrie 2008 si penalitati de 0,2%/zi din a 31-a zi de la data scadentei", nu au prezentat nici un fel de calcule ale penalitatilor, iar singurele documente depuse la dosar sunt doar liste de intretinere. Intre timp am aflat ca mai sunt vreo 4 restantieri cu penalizari intre 1600-2000 de lei, dar pt ei nu s-a initiat nici un fel de actiune. Ba mai mult, au declarat ca nu am achitat nici un leu la penalizari, desi eu am depus la dosar copii dupa chitantele cu care am achitat 500 si 42 lei, iar desi suma restanta era de 2600 lei, iar eu am achitat pana acum 3300 lei (pana la zi), au spus ca mai am restanta, adica plata listei care a expirat pe 19 feb. Dar pt ea sunt in limita celor 30 de zile, deoarece am ajuns cu plata la zi, nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sistem de penalitati popem popem Buna seara Asociatia de proprietari nu are sistem de penalizare propriu , dar la o restanta de ... (vezi toată discuția)
Penalitati loredana34 loredana34 buna ziua, m-am trezit peste noapte cu penalitati foarte mari la intretinere motivul acestora fiind ca asociatia a fost data in judecata si asa s-au calculat ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)