Buna ziua, doresc sa stiu daca un copil ce urmeaza a se naste intr-o familie cu nume reunite (ex. Ionescu -Popescu) poate purta doar unul dintre nume ( ex. doar Ionescu sau doar Popescu), daca ambii parinti consimt asupra acestui aspect?
Art. 62 din Codul familiei face referire doar la cazul in care copilul sa poarte numele reunite, individuale, ale parintilor, dar nu spune nimic de cazul in care parintii poarta deja numele reunit si ar dori ca, copilul sa poarte doar unul din cele doua nume...
Avand in vedere ca sotii poarta un nume comun ( numele lor de familie reunite), copilul va lua la nastere numele lor de familie comun ( Ionescu - Popescu....)
Numai in situatia al.2 ( cand nu au nume comun) parintii pot conveni prin acord asupra variantei de nume pe care il va purta copilul lor, in lipsa acordului urmand sa hotarasca instanta de tutela.
Codul familiei a fost abrogat la intrarea in vigoare a Noului cod civil.
Art. 449. c.civ.
(1) Copilul din căsătorie ia numele de familie comun al părinților săi
(2) Dacă părinții nu au un nume comun, copilul ia numele unuia dintre ei sau numele lor reunite. În acest caz numele copilului se stabilește prin acordul părinților și se declară, odată cu nașterea copilului, la serviciul de stare civilă
(3) În lipsa acordului părinților, instanța de tutelă hotărăște și comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă la serviciul de stare civilă unde a fost înregistrată nașterea.
Numele copilului
Anisia111
In cazul in care pe soțul meu il cheamă Popescu iar eu am ținut si numele de fata deci numele meu este Popescu Hodorogea. Copilul meu poate avea numele de ... (vezi toată discuția)