avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valabilitatea legala a unui Contract Donatie scris de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valabilitatea legala a unui Contract Donatie scris de mana

In 1994 tata si mama mi-au donat un apartament in Bucuresti printr-un Contract scris de mana. Acest Contract este semnat de inca 2 martori prezenti atunci, de mine ca acceptare, de mama si tata. Nu a fost legalizat la Notariat in tot acest timp pentru ca nici eu si nici mama nu mai stam in tara de foarte mult timp. Doresc sa stiu daca acest Contract de mana este valabil in fata legii. Daca intre timp mama (tata a murit) s-a razgandit pot deschide process pentru o Hotarare Judecatoreasca sa i se dea mamei sa isi respecte contractul semnat de ea si promisiunea ce mi-a facut-o in scris si de fata cu martori si tata? Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: GSA , utilizator 18:33, 1 Martie 2013
Din pacate, donatia se incheie doar prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Forma autentica a donatiei nu este doar o conditie ad probationem (deci pentru a se putea face proba donatiei), ci si una ad validitatem, deci si pentru pentru ca acest acord să aibă "fiinţă legală".

Intrucat cerinta formei autentice este reglementata prin dispozitii imperative,
sub sanctiunea nulitatii absolute, dovada existentei unei donatii nu poate fi facuta cu martori, chiar daca există un inceput de dovada scrisa (respectiv contractul scris de mana despre care vorbiti).

Exista niste exceptii de la necesitatea imperativa a formei autentice, printre care asa numitul dar manual, dar situatia dvs. nu se indreaza aici (bunurile imobile nu sunt susceptibile de traditiune, de predare materiala si, deci, nici nu pot face obiectul darului manual).
Multumesc mult pentru raspuns :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie scrisa ContSters183027 ContSters183027 Este obligatoriu ca prin [b][i]notiunea[/i] [/b]de conventie scrisa sa excludem posibilitatea formei autentice? Cu multumiri (vezi toată discuția)
Dar manual surpriza ? smeagull smeagull Buna ziua, Am o intrebare teoretica. Speta: parintii unui copil unic (si casatorit) doresc sa ii doneze acestuia, ca bun propriu, o suma mare de bani, cu ... (vezi toată discuția)
Pentru donatii e suficient procesul verbal asaveid asaveid Avem o campanie umanitara si oferim beneficiarilor pachete cu alimente si bani. Suntem o fundatie si am vrea sa stim daca un proces verbal e suficient sau ... (vezi toată discuția)