Munca suplimentara+munca efectuata sambata /duminica+ formarea profesionala "pe banii angajatului" + amenajarea locului de munca "pe banii angajatului" pot fi luate in considerare atunci cand sunt departajate in vederea concedierii legale a doua persoane?
Criteriile avute in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere pot fi stabilite in lege si/sau contracte colective de munca si/sau regulamentul intern al angajatorului.
Niciun text de lege nu mentioneaza care sunt aceste criterii , astfel incat se lasa la latitudinea angajatorului de a stabili aceste criterii cu sau fara negociere cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor.
Potrivit Codului Muncii , daca este vorba despre o concediere colectiva, criteriile se aplica pentru departajarea salariatilor numai dupa evaluarea realizarii obiectivelor de performanta.
Aveti dreptate...nici un text de lege nu precizeaza care sunt criteriile....dar legea precizeaza care sunt drepturile angajatului....de exemplu :
Articolul 120 - (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
.....din acest articol rezulta ca e un DREPT al angajatului de a decide daca presteaza sau nu presteaza munca suplimentara...daca eu il folosesc drept criteriu pentru concediere il transform intr- o obligatie deoarece angajatul este nevoit sa efecuteze aceea munca suplimentara de teama sa nu isi piarda locul de munca.....sau "formarea profesionala din initiativa angajatului"....am 2 salariati,iar cursurile de formare profesionala e un alt criteriu...
angajatul A se imprumuta in banca 15000 lei pentru a-si face un doctorat....angajatul B face la fel....A mai face un imprumut de 50 de milioane si mai face un curs....dar B are 2 copii acasa si nu isi mai permite inca un imprumut......UNDE PUNEM LIMITA?.....ce ne facem cu egalitatea de sanse?
adica nu am dreptul sa imi dau acordul? :)
Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului
nu,nu reprezinta optiuni,ci presiuni puse asupra angajatilor...am si un diabet si 2 copii acasa ...iar sambata+duminica ,peste durata celor 40 de ore legale,trebuie sa ma formez profesional...pentru ca in caz contrar sunt concediat!!!