avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile angajatului

solicit un raspuns la o problema cu care se confrunta un angajat !Sub pretext ca nu are bani patronul a stabilit salariul la minim pe economie (800 lei)din care angajatul sa-si plateasca darile catre stat (cas,ptr pensie)si abonamentul de transport de la domiciliu la servici care e de 250lei(pana acum patronul suporta si abonamentul)In acest caz angajatul nu ar mai ramane cu nimic si a solicitat sa-l dea in somaj ,iar ca raspuns i sa dat ca el nu da in somaj !?Mie mi se pare cam dubios ,ce sfatuiti in acest caz, care e solutia !???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:40, 3 Martie 2013
Buna seara,
Destul de confuz mesajul dvs., angajatul de fapt ce vrea, sa-l disponibilizeze angajatorul si sa intre in somaj? (Asta daca are si dreptul la somaj!)
Ce este dubios de fapt? Ca are salariul minim, nici nu este minim, la ora actuala minimul este 750 lei si din moment ce a semnat contractul de munca, salariatul a acceptat acel salariu, presupun ca nu a semnat contractul in alb.
Abonament 250 lei, adica 2.500.00 lei vechi?! Are naveta nu gluma! In situatia asta era clar ca nu putea sa lucreze pe acel salariu. cat despre taxele la stat, orice salariat are obligatia sa le plateasca, din mult sau putin, asta e legea.
Din pacate angajatorul daca nu doreste sa desfiinteze postul, salariatul nu are alta alternativa decat sa-si dea demisia sau sa solicite incetarea CIM prin acordul partilor. Si intr-un caz si -n altul nu beneficiaza de ajutor de somaj.
Angajatorul nu are nicio obligatie sa inceteze c.i.m al unui angajat astfel incat acesta sa beneficieze de somaj
angajatul vrea sa lucreze dar sa ramana si cu ceva in buzunar nu sa munceasca de pomana pentru o puslama de ,,patron,,in cazul cum el invoca lipsa banilor si impune ca din acei 800lei angajatul sa-si plateasca si darile catre stat atunci cum de vi se pare corect...eu stiam ca angajatorul ii plateste darile catre stat angajatului iar somajul e o alternativa atunci cand angajatorul nu mai are cu ce te plati pentru munca depusa si tu ai dreptul la somaj... Se face naveta 35 km.de aia e 250 ron abonamentul iar la angajare acu 2 ani asa a fost intelegerea....!
Potrivit Codului Muncii:
Art.40 (2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
.....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
.....
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
......

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17

(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj CremeneMarian CremeneMarian buna seara,am si eu o nelamurire:sotia lucreaza acum la o firma de 3 ani cu contract de munca pe perioada nedeterminata,de curind a gasit un post de camerista ... (vezi toată discuția)
Somaj Christhina Christhina Daca firma la care lucrez ma pune sa semnez ca imi dau singur lichidarea beneficiez de aomaj? (vezi toată discuția)
Întrebare șomaj Uzzyptm38 Uzzyptm38 Bună ziua,de 3 ani lucrez într-o companie situata în București,eu fiind navetist din afara localității, compania se va muta în cealaltă parte a ... (vezi toată discuția)