avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Folosirea datelor unei persoane juridice in articole ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Folosirea datelor unei persoane juridice in articole scrise public

Buna ziua!
Vreau sa stiu in ce conditii legale pot folosi intr-un articol scris urmatoarele:
- numele unei societati comerciale din Romania;
- numele unor institutii publice din Romania;
- numele unor persoane.
Vreau sa fac referire la actiunile inteprinse de catre acestia si care sunt sustinute de catre documente eliberate de catre ei.

Va multumesc@
Daca sunteti asimilat unui jurnalist, le puteti folosi in masura in care acest lucru serveste interesul public. Din pacate, nu toata lumea poate fi asimilata unui jurnalist, de ex. blogul nu e ziar.
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
tgeorgescu, utilizator
@geolovelife
Este posibil ca nimeni sa nu va poata ajuta astfel cum este posibil ca cerinta Dvs. sa nu fie foarte explicita pentru a se formula o parere.
Daca ii laudati este posibil sa nu se supere (lucru de care ma indoiesc) dar daca aduceti acuzatii in ceea ce priveste actiunile acestora, cu siguranta, va expuneti riscului de a fi actionat in judecata.
In utilizarea numelor persoanelor fizice sau juridice si a documentelor emise de acestia trebuie sa aveti in vedere art. 71 si urmatoarele din Codul Civil:
[ link extern ]
[ link extern ]
Daca vi s-a creat un prejudiciu puteti actiona in justitie institutiile/firmele/persoanele in cauza, situatie in care, in cadrul actiunii, puteti folosi numele fara probleme.
L.C.
multumesc mult pentru raspunsuri! :thumbup:

Problema mea sta cam asa:
- tata este mort intr-un accident de munca colectiv;
- vreau sa fac cunoscut numele firmei la care a lucrat;
- vreau sa fac cunoscut numele institutiilor care au facut cercetarea accidentului colectiv de munca;
- vreau sa fac cunoscut numele celor care au dat declaratii organelor de cercetare;
Toate documentele sunt emise in cercetarea tatalui meu si tot ce apare declarat sau documentele depuse in cercetare sunt in legatura cu persoana lui.

Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2013
Ares-3, moderator
Motivul care va face sa procedati la "dezvaluirea" faptelor/procedurilor cu care nu sunteti de acord sau v-au adus prejudicii, se poate rasfrange asupra Dvs. Va recomand sa va sfatuiti totusi cu un avocat profesionist.
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scrierea pe un blog a vietii traite in cuplu timp de 12 ani, poate atrage actiune in instanta din partea persoanei care se simte lezata ? GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL As vrea sa imi scriu povestea vietii mele traite alaturi de cineva timp de 12 ani, bazata 100 % pe realitate si intreb daca femeia cu care am trait poate sa ma ... (vezi toată discuția)
Jurnalist independent camy25 camy25 Ca sa pot avea acces la anumite informatii de interes public, trebuie sa fiu angajata la vreun trust? Adica, nu cred ca pot intra intr-o cladire si sa ii ... (vezi toată discuția)
Imatricularea unui autoturism andreixy82 andreixy82 am cumparat o masine si nu pot sa optin certificat fiscal, ce pot face ca so inmatriculez pe numle meu ?/persoana de la care am cumparat masina nu era ... (vezi toată discuția)