avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revocarea unei concedieri implica un nou contract de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revocarea unei concedieri implica un nou contract de munca?

Buna seara,
se da urmatoarea situatie:
angajat concediat disciplinar.
dupa cateva zile, angajatorul emite o revocare a deciziei de concediere, dandu-si seama ca a emis-o ilegal, in timpul concediului medical.
angajatul iese din concediul medical si, imediat, angajatorul ii face o noua decizie de concediere.
intrebarile sunt urmatoarele:
- comunicarea primei decizii de concediere nu a dus la incetarea contractului de munca?
- si, daca da, pentru a se emite a doua decizie de concediere, nu trebuia intocmit un nou contract de munca intre angajator si angajat?
multumesc...
Cel mai recent răspuns: tusu , utilizator 13:52, 16 Decembrie 2013
perfect de acord ca revocarea nu are nevoie de consimtamantul meu, fiind un act unilateral al angajatorului.
eu ma gandeam ca efectele ei, respectiv repunerea in drepturile initiale, tradusa prin revenirea la contractul initial, ar trebui sa aiba acordul meu, din moment ce orice contract are nevoie de acordul ambelor parti implicate.
dar da, asa cum spuneti, daca nu-mi convine, nu sunt de acord, imi dau demisia sau plec cu acordul partilor.
totusi, unii avocati sustin contrariul...
permiteti-mi sa va citez dintr-un material de pe internet:

[ link extern ]

"In ceea ce ne privește, apreciem că posibilitatea angajatorului de a revoca decizia de concediere este discutabilă, față de dispozițiile art. 77 Codul muncii, potrivit cărora decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului. Așadar, din momentul în care decizia a fost comunicată salariatului, raporturile de muncă au încetat și, prin urmare, nu mai subzistă actul din care izvorăsc drepturile angajatorului, respectiv obligațiile salariatului, și anume contractul individual de muncă, acesta încetând la momentul comunicării deciziei de concediere.

Prin urmare, în condițiile în care unitatea angajatoare își manifestă voința în sensul de a pune capăt raporturilor de muncă, iar salariatul acceptă această voință, necontestând decizia, raporturile de muncă își încetează existența și nu mai pot renaște decât în baza acordului de voință al celor două părți la contract- angajator și salariat, de a relua raporturile de muncă, care presupune consimțământul expres al salariatului."
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Martie 2013
tusu, utilizator
Sunt pareri si pareri .. insa pana acum nu am vazut o parere sustinuta si de catre instanta de judecata in sensul aratat de dvs prin acel link ...
imi cer scuze, o ultima intrebare pe marginea unei decizii de concediere...

stiti ca exista prevederea din art. 268, alin. 2, lit. c), cu privire la faptul ca in decizia de concediere trebuie sa fie specificate motivele pentru care au fost inlaturate apararile acuzatului, sub sanctiunea nulitatii absolute.

la acest punct, in decizia mea de concediere este urmatoarea fraza: "o parte din acuzatii au fost recunoscute de angajat, iar celelalte acuzatii au fost inlaturate intrucat exista dovezi clare in acest sens".

cum vi se pare aceasta fraza? specifica clar motivele pentru care mi s-a inlaturat apararea sau este o exprimare evaziva, in masura sa determine instanta sa anuleze decizia?

multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Martie 2013
tusu, utilizator
Neretinerea efectiva a motivelor pentru care au fost înlaturate apararile formulate de contestatoare în timpul cercetarii disciplinare prealabile, ci s-au mentionat doar articole din legi şi regulamente, duce la nulitatea absoluta a deciziei respective.

Motivarea în fapt şi în drept a deciziei de sanctionare reprezinta conditii ad validitatem. În speta, decizia de concediere este lovita de nulitate daca nu cuprinde mentiuni privitoare la abaterile savarşite de salariat, la dispozitiile regulamentului intern sau ale contractului colectiv de munca nesocotite şi nici mentiuni referitoare la apararile salariatului şi la motivele pentru care acestea au fot înlaturate.
Buna Ziua, va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
Art. 51 Cod Muncii spune ca se poate suspenda sal. pe perioada cercetarii disciplinare. Ce se intampla , dupa ce s-a incheiat cercetarea disciplinara si pana primeste decizia de concediere ?
Se poate intoarce la serviciu sau ramane suspendat in continuare pana primeste decizia ?
Eu am fost suspendata in 09. sept. 2011, cercetarea s-a incheiat in 15 noiembrie 2011, iar decia de concediere emisa in 06 decembrie 2011. In tot acest timp nu mi-a fost revocata suspendarea... Este corect ?
O alta intrebare : In decizia de concediere, trebuie mentionata expres perioada in care s-a desfasurat cercetarea disciplinara, sau nu ?

Alte discuții în legătură

Poate fi desfiintat postul unui angajat cat timp acesta este in incapacitate temporara de munca? cristina69 cristina69 Buna ziua. As vrea sa stiu daca este legal ca postul ocupat de o persoana sa fie desfiintat in perioada cat acesta se afla in incapacitate temporara de munca. ... (vezi toată discuția)
Reintegrare salariat acuta acuta Buna ziua.Va prezint urmatorul caz la care va rog sa ma ajutati:Am avut o concediere individuala in anul 2009 si in urma unui recurs datorita unor vicii de ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti de reintegrare ContSters250888 ContSters250888 Buna ziua. Am si eu o intrebare: atunci cand un cetatean are o hotarare definitiva si executorie, reintegrarea se face pe acelas contract individual de munca ... (vezi toată discuția)