Am o mare problema! Din 29 ianuarie, timp de 20 de zile sunt in preaviz, iar eu implinsc 1 an de cand lucrez in luna martie 2009. pot sa primesc somaj daca in paralel am facut un master de 1an si jumatate la id, la universitatea bucuresti? se condisera vechime masterul? daca da unde trebuie sa merg sa o treaca in cartea de munca la ITM? ce sa fac sa primesc indemnizatia de somaj va rog sa ma ajutati.
Masterul nu este considerat vechime in munca ..... masterul asigură specializarea în domeniu sau extinderea şi perfecţionarea pregătirii atestate prin diplomă obţinută la finalizarea studiilor universitare.
Pentru a beneficia de somaj trebuie sa indepliniti conditiile prevazute de lege, si anume:
- sa aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
- incetarea c.i.m. sa se faca pentru motive neimputabile salariatului
- sa nu realizati venituri sau realizati din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj
- sunteti inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
Multumesc pt raspuns.
Dar daca in anul 2007 iulie am terminat facultatea pot sa primesc somaj. din cate stiu eu este considerata vechime. sau daca mut cartea de munca la alta firma si platesc eu din mana contributiile la stat cam cat as plati pt un malariu de 600 de lei? preavizul meu de 20 de zile este considerat vechime? mi se va inchide contractul individual de munca pe 26.02.2009. deci ar trebui sa mai platesc o luna contribuie la stat nu?
Perioada cat ati urmat cursurile de zi ale unei facultati nu este considerata vechime in munca, ci stagiu asimilat de cotizare care se ia in calcul la pensie.
Preavizul este de 20 de zile lucratoare si este considerat vechime in munca, intrucat c.i.m. inceteaza la data expirarii preavizului.
Pentru un salariu brut de 600 lei fara persoana in intretinere aveti de platit : pentru contributii salariat suma de 134 lei, iar pentru contributii angajator suma de 159 lei.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Somaj
Remila
Am 25 de ani de munca si sunt in preaviz pt somaj. Am terminat intre timp si facultatea dar fara master. Intrebarea mea este daca intru in somaj mi se vor lua ... (vezi toată discuția)