avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatia de somaj

Am un milion de intrebari!!!
In data de 12.05.2009 mi-a expirat perioada de preaviz conf.art.65 alin.1. Am depus actele la somaj cu data de 10.06.2009,deoarece din diverse motive ce nu au depins de mine, nu mi-am putut recupera mai repede cartea de munca.
1.As dori sa stiu la ce salariu se calculeaza indemnizatia de somaj la adeverinta de venit anexata la dosar sau la salariul din cartea de munca? Noi am fost platiti in acord si am avut un salariu de 1440-1400 ron, iar in cartea de munca aveam trecut doar 600 ron, adeverinta de venit anexata la dosarul ptr.somaj fiind pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.
Cei de la somaj mi-au calculat cei 7% la salariu din cartea de munca, spunind ca am fost in ingrijirea copilului pina la data de 21.04.2009, data inceperii preavizului.
2.Pe ce perioada se acorda somajul avind in vedere ca am peste 20 ani de munca, din care cei de la somaj au scazut 5 ani, concediul de ingrijire a copilului(am 2 fete), acordindu-mi doar 15 ani si 6 luni?
3. In luna iulie cind se va face plata indemnizatiei de somaj pe ce luni voi primi aceasta indemnizatie : MAI (din data de 12.05.2009 cind au incetat raporturile contractuale cu angajatorul si pina la sfirsitul lunii)+IUNIE+IULIE sau numai pe luna IUNIE?
Multumesc anticipat, din suflet, tuturor care isi vor lua putin timp sa ma lamureasca!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:28, 13 Iulie 2009
1. Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate, astfel:
3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

2. Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
15 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

3. Indemnizatia de somaj o veti primi incepand cu data incetarii c.i.m., intrucat actele au fost depuse in termen de 30 de zile de la aceasta data.

4. Perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

C.i.c.-vechime la somaj? mozagabriele mozagabriele Buna ziua ! Am doua nelamuriri: 1. Perioada de c.i.c. se ia in considerare ca vechime la somaj? Pina la data de 12.05.2009, cind mi-a expirat preavizul, am ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa 2 ani de concediu ptr cresterea copilului claudiucla claudiucla sunt angajat din 05 01 1998 si incepind cu 26 11 1008 am intrat in concediu ptr cresterea copilului . angajatorul a spus ca o sa ma bage ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc irina_vasea irina_vasea Buna...sunt noua pe aici si daca am gresit adresa va rog anticipat sa ma iertati.momentan ma aflu in concediu pt cresterea copilului care imi expira duminica ... (vezi toată discuția)