avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa tata vitreg
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa tata vitreg

Buna seara,
va rog sa ma ajutati cu cateva detalii. Tatal meu a decedat si acum am vrea sa deschidem succesiunea. Mentionez ca: nu era tatal meu biologic, nici nu m-a infiat (s-a casatorit cu mama cand avema 2 ani). Tata mai avea insa un copil din prima casatorie (plecat din tara de acum circa 15 ani). Din ce am citit, partea mamei in succesiune este de 62.5% (jumatate + 1/4 din partea tatalui). Masa succesorala este compusa dintr-o casa. In conditiile in care fiul tatalui meu nu a participat cu nimic in acesti ani in viata familiei mele (a venit de cateva ori in vizita) si eu am investit destul de mult in casa parintilor mei, exista posibilitatea sa fie micsorat procentul din masa succesorala ce ii revine acestuia? eu am vreun drept legal de a participa la mostenire? ce intra in categoria pasive care se mostenesc? (in afara de credite ramase neachitate)
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Ciprian Maftei , Consilier juridic 11:36, 8 Martie 2013
dumneavoastra nu aveti drept la mostenire dupa tatal vitreg.
in categoria pasive intra toate datoriile personale ale defunctului.
Dvs aveti un drept de creanta pentru imbunatatirile aduse .
Drept de a mosteni nu, doar daca lasa testament si Erati beneficiar acestuia si nici atunci nu puteati mosrenitori tot caci cei doi, mama si copilul, sunt rezervatari.
va multumesc mult pentru raspuns!
ce drepturi am mai exact in urma imbunatatirilor? ce dovezi ar trebui sa aduc? (adica trebuie dovedite imbunatatirile prin chitante ?)
Ca sa puteti face dovada imbunatatirilor aveti nevoie de inscrisuri (facturi, chitante pentru materiale, manopera, etc.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"atacabilitate" act de mostenire zippy zippy Buna ziua, Apelez la ajutorul dumneavoastra cu urmatoarea problema: mama mea a dobandit in urma divortului un apartament. Momentan este recasatorita, iar ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata coser coser Buna ziua, Va rog sa-mi dati un sfat in problama pe care o am eu si mama mea: 1) tatal meu vitreg (recasatorit cu mama mea), în prima sa casatorie a ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil vitreg romanasul romanasul Salutare, Am ceva nelamuriri ref. la o mostenire unei case. [b]Tatal meu vitreg [/b] are un copil din prima casatorie de care s-a despartit cand avea doar ... (vezi toată discuția)