avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... refuz acceptare/plata expertiza topografica si ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

refuz acceptare/plata expertiza topografica si constructii

Buna ziua. Studiu de caz: partaj judiciar, cotele succesorale sunt stabilite la 1/2 si 1/2. Reclamantul isi exprima dorinta sa iasa din indiviziune, accepta expertiza topografica si constructii, deopotriva plata serviciului, insa intampina refuzul categoric al paratului in privinta acceptarii si platii expertizei. De mentionat este ca paratul a efectuat o expertiza extrajudiciara din/la initiativa proprie, expertiza ce nu a fost luata in considerare de instanta. Prin urmare, cum se poate debloca aceasta situatie, in acceptiunea subsemnatului imposibila, deoarece daca nu se achita plata totala a expertizei topo si constructii de ambele parti, cazul este temporizat. Multumim pentru lamuriri, pentru suport juridic.
Cel mai recent răspuns: ardeleanion , utilizator 18:37, 3 Martie 2013
In functie de detaliile cazului, se poate apela la mediere.

Un mediator experimentat ar putea ajuta la o deblocare, daca partile sunt deschise ca macar sa discute o rezolvare amiabila.

Medierea permite ca sa se treaca de la faza strict aritmetica 1/2 -1/2 la o exprimare concreta a partajului, raportata la parti concrete din imobile ( teren, constructie), inclusiv mici detalii subiective.
Se poate gasi si o solutie si in ce priveste plata expertizei, posibil prin renuntarea la ea, luarea in discutie si a expertizei personale a celeilalte parti si inlocuirea finala cu o intelegere amiabila asupra detaliilor partajului ( probabil solutie acceptata de partea care acum este refractara)
multumim domnul Constantinescu
In situatia in care reclamantul accepta concluziile raportului de expertiza extrajudiciara realizata la initiativa paratului, impasul de trecut.
Instanta de judecata, atunci cand dispune efectuarea unei expertize, stabileste prin incheierea de sedinta, numele expertului, obiectivele expertizei, termenul de depunere a raportului si onorariul expertului, precizand in sarcina carei parti in dosar, este plata onorariului.
In adresa de instiintare a expertului se precizeaza de catre instanta si depunerea onorariului pe numele expertului (chitanta in original, se depune de catre cel/ cei care au platit la CEC onorariul, la dosarul cauzei).
Nedepunerea onorariului duce la blocarea expertizei, instanta neputand preciza depunerea onorariului in adresa de numire a expertului.
Daca paratul a acceptat sa plateasca (in fata instantei) acest lucru s-a mentionat in incheierea de sedinta si ulterior instanta a constat ca nu s-a respectat acest lucru, poate dispune amendarea judiciara a partii care nu a dat curs hotararrii instantei.
multumim domnul avocat Cziffra

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara dariad dariad In cazul unei expertize judiciare topografice/cadastrale, ordonata de instanta intr-un proces cu obiect fond funciar, deci cu expert numit de instanta, nu ... (vezi toată discuția)
Plata expert judiciar floricris2009 floricris2009 Buna ziua. Daca la o expertiza efectuata de un expert acesta a solicitat suplimentarea onorariului, iar partile au formulat, dupa depunerea raportului de ... (vezi toată discuția)
Obiectiuni la raportul de expertiza. cine le plateste? mari mari Buna ziua, Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a ... (vezi toată discuția)