avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Iesire din firma ca asociat!
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Iesire din firma ca asociat!

Buna ziua,

Sunt asociat intr-o firma cu drepturi de 50%.
Ma intereseaza sa ies din acea firma si sa termin orice legatura cu firma respectiva.
As vrea sa stiu care este procedura cea mai buna pentru a face acest lucru si pasii aferenti.

Totodata ma intereseaza sa stiu ce ar trebui sa fac pentru a fi sigur (daca se poate sa se precizeze undeva) ca nu voi avea nici o obligatie ulterioara asupra datoriilor si creditelor firmei respective inclusiv a celor care s-au semnat si de mine in timpul in care am fost asociat.
Doresc sa precizez ca celalalt asociat este deacord cu lucrurile mentionate si doreste sa preia toate responsabilitatile, datoriile, creditele asupra sa (fiind administratorul firmei si acum devenind asociat unic).

Mi s-a spus ca acest lucru nu se poate face numai intr-o zi sau 2, ca este de mers si pe la tribunal, necesitand mai multe zile.
Mi-a fost sugerata varianta prin care sa-i fac o procura notariala, pentru ca el sa semneze peste tot iesirea mea din firma.

Va rog sa ma indrumati spre calea cea mai buna de rezolvare a acestei probleme si eventual sa imi dati orice sfat/raspuns legat de cele mentionate mai sus.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ovidiu_me , utilizator 16:20, 5 Martie 2013
Actele se pot redacta la notar, avocat, firme specializate sau in cadrul serviciului juridic din cadrul registrului comertului. Dupa redactarea actelor, acestea se depun la registrul comertului in vederea efectuarii cuvenitelor mentiuni, durata acesti demers fiind 5 zile. Numai in situatia in care nu va intelegeti prin hotarare la iesirea dvs. din societate, trebuie sa va adresati instantei. Puteti sa imputerniciti orice persoana sa va reprezinte in vederea cesiunii partii sociale celuilalt asociat.
Aveti nevoie de o hotararea AGA care se poate face si sub semnatura privata insa va recomand consultarea unui avocat caruia sa ii precizati cat mai exact ce anume doriti. Nu are sens sa riscati sa faceti un act care sa va implice in viitor (mai mult decat sunteti deja). Nu aveti nevoie de tribunal supa cum ati precizat. Intradevar la ORC nu dureaza decat 5 zile de la depunere daca dosarul este ok.

Va multumesc pentru raspunsurile oferite.

Nu doresc ceva special, decat sa ies din firma si sa stiu sigur ca nu mai am nici o legatura cu datoriile si creditele firmei respective.
Avand in vedere ca distanta e mare, daca imputernicesc pe cineva sa ma reprezinte, ce ar trebui precizat/mentionat in imputernicire pentru ca acea persoana sa nu poata semna si alte hartii si sa fiu sigur ca va semna in favoarea iesirii mele fara responsabilitati (sa nu ma trezesc ca a semnat vreo hartie care sa ma faca pe mine dator)
Ce hartii ar trebui sa cer la sfarsitul acestei proceduri pentru a vedea ca iesirea a fost facuta cu succes ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asumarea raspunderii administratorului firma fara datorii roxana35 roxana35 Am o firma care din 2003 nu a mai avut activitate, nu are nici un fel de datorii nici la furnizori si nici la finante. In 2008 am primit o adresa de la ... (vezi toată discuția)
Cesiune catre persoana juridica straina Ciqui Ciqui Am un S.R.L. cu 2 asociati. Cei doi asociati vor sa cesioneze partile lor sociale catre o societate din Cipru (limited), care la randul ei este detinuta de o ... (vezi toată discuția)
Cum ies din actele unei firme? florin_tufa florin_tufa Buna ziua sunt asociat intr-un SRL cu 2 asociati , eu avand 1 % din capitalul firmei. Care este procedura de iesire din firma avand in vedere ca ea are datorii ... (vezi toată discuția)