Multumesc in avans pentru raspunsurile dvs.!
Bunica mea a murit acum 7 ani. Ea a avut 2 fiice, pe mama si pe sora ei, care traiesc. Mama mea nu doreste nimic din mostenirea ce i-ar reveni (succesiunea nu a fost dezbatuta pana in prezent), nu a platit impozite si nu si-a manifestat altfel calitatea de mostenitor, dar a fost prezenta la pomeniri etc.
Rugamintea mea ar fi sa-mi spuneti daca mai poate face acum o declaratie de renuntare la mostenire sau exista alta cale, cat mai simpla, de a legaliza aceasta decizie a ei.
Va multumesc inca o data!
Sora dumneavoastra trebuie să dea această declaraţie în faţa notarului în cadrul termenului de prescripţie de un an al dreptului de opţiune succesorală prevăzut de Art. 1103 noul Cod Civil. Declarația de renunțare la moștenire desfiinţează cu efect retroactiv vocaţia succesorală a declarantului, devenind străin de moştenirea care face obiectul declaraţiei.
Declaraţia de renunţare trebuie să fie înscrisă în registrul special de renunţări la succesiune ţinut de biroul notarial desemnat pentru circumscripţia teritorială a judecătoriei de la locul deschiderii moştenirii. Înscrierea se face pentru opozabilitate.