avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare contract vanzare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare contract vanzare imobil

buna seara
va rog sa-mi spuneti daca cererea de anulare a contractului de vanyare a apartamentului poate fi anulata in baza dovezilor ca vanzatorul are probleme mentale grave si vechi.
cererea se poate depune si la parchet sau doar la judecatorie- e o intrebare nu-mi mai functioneaza semnul intrebarii .si alta intrebare -exista sanse sa primim despagubiri ptr investitia facuta in acel apartament de-a lungul timpului ...

multumesc ptr raspuns
Cel mai recent răspuns: adrianleonard , utilizator 21:02, 5 Martie 2013
adrianleonard a scris:

...
sesizez un echivoc in raspunsul dvs ?probleme mentale grave si vechi nu este similar cu discernamant afectat?
...

Stimat forumist,

Sesizați bine.

În astfel de spețe se dispune efectuarea unei expertize, printre alte probe, pentru a se stabili discernământul avut în momentul semnării contractului. Ca avocat, eu unul nu mă pot pronunța nicidecum dacă o boală psihică, oricare ar fi aceasta, alterează discernământul/consimțământul întru-un mod sau altul, într-un moment sau altul.

În acest sens, precum v-am spus, probele se coroborează - martori, adrese, expertize - care se pot face inclusiv dacă partea contractată a decedat ...etc. Acesta este și motivul pentru care speța nu este simplă.

Ca să vă faceți o idee, vă citez din jurisprudența Înaltei Curți -dată având în vedere prevederile vechiului Cod Civil, dar se poate lua în calcul:

"Capacitatea de a contracta cât şi consimţământul valabil al părţii care se obligă, sunt potrivit dispoziţiilor art.948 C.civ. şi ale prevederilor explicite din Decretul nr.31/1954, condiţii esenţiale pentru valabilitatea actelor juridice, lipsa oricăreia dintre ele fiind sancţionată cu nulitatea.

Aşa fiind în prezenţa  dovedirii fără echivoc a lipsei discernământului părţii la data facerii actului din cauze de boală, nu se poate concepe existenţa consimţământului valabil ca expresie a libertăţii de voinţă.

Or, în cauză,  concluzia a fost impusă pe baza constatărilor ştiinţifice medico-legale constante, întemeiate pe acte medicale oficiale întocmite în succesiunea bolii, analizate şi atestate prin Raportul de constatare medico-legală întocmit de Institutul de Medicină Legală  - Laboratorul Exterior Cluj, prin Expertiza medico-legală psihiatrică eliberată de aceeaşi instituţie cât şi prin Raportul de noua expertiză medico-legală a Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti, prin lămurirea tuturor aspectelor referitoare şi la momentul  abolirii discernământului bolnavei, plasat oricum înaintea datei de 25 ianuarie 1999."

ÎCCJ, Secţia civilă, Decizia nr.51 din 15 ianuarie 2003

Cu stimă.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2013
andreigrigoriu, moderator
Sper ca am inteles, sunteti tert fata de acel contract . Ca urmare nu aveti sanse sa anulati actul, neavand calitate procesuala activa. Asta in ipoteza ca actul e autentic, incheiat la notar.
multumesc ptr raspuns.sunt absolut de acord cu ceea ce prezentati dvs.altfel nu s-ar numi jurisprudenta sau ar exista o legislatie care ii apara doar pe unii.cred sincer ca omul nu o sa treaca de expertiza medicala.ii multumesc si colegei dvs ptr raspuns.da eu sunt terta parte dar nu eu voi fi partea care cere anularea contractului ci fiica omului mostenitoarea sau beneficiara sau cum sa-i mai spun. sa aveti o zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Părinții mei (tata 85 de ani, mama 84 ) vor sa vândă un imobil. constituie un impediment faptul că mama suferă de alzheimer? Palestrina Palestrina Buna ziua! Va rog,as dori și eu un raspuns,la o întrebare legată de vânzarea unui imobil Părinții mei,tata(85 ani),mama(84 ani),vor sa vanda un ... (vezi toată discuția)
Sindrom bipolar ariciulbland ariciulbland cel care sufera de asa ceva raspunde penal in fata legii? (vezi toată discuția)
Contestarea unei vanzari in cazul unui bolnav de alzheimer ina_enache ina_enache Buna ziua. As vrea sa imi spuneti parerea dvs. legata de urmatoarea problema. Tatul si fratele mau au murit recent, iar mama a fost diagnosticata cu ... (vezi toată discuția)