adrianleonard a scris:
...
sesizez un echivoc in raspunsul dvs ?probleme mentale grave si vechi nu este similar cu discernamant afectat?
...
Stimat forumist,
Sesizați bine.
În astfel de spețe se dispune efectuarea unei expertize, printre alte probe, pentru a se stabili discernământul avut
în momentul semnării contractului. Ca avocat, eu unul nu mă pot pronunța nicidecum dacă o boală psihică, oricare ar fi aceasta, alterează discernământul/consimțământul întru-un mod sau altul, într-un moment sau altul.
În acest sens, precum v-am spus, probele se coroborează - martori, adrese, expertize - care se pot face inclusiv dacă partea contractată a decedat ...etc. Acesta este și motivul pentru care speța nu este simplă.
Ca să vă faceți o idee, vă citez din jurisprudența Înaltei Curți -dată având în vedere prevederile vechiului Cod Civil, dar se poate lua în calcul:
"Capacitatea de a contracta cât şi consimţământul valabil al părţii care se obligă, sunt potrivit dispoziţiilor art.948 C.civ. şi ale prevederilor explicite din Decretul nr.31/1954, condiţii esenţiale pentru valabilitatea actelor juridice, lipsa oricăreia dintre ele fiind sancţionată cu nulitatea.
Aşa fiind în prezenţa dovedirii fără echivoc a lipsei discernământului părţii la data facerii actului din cauze de boală, nu se poate concepe existenţa consimţământului valabil ca expresie a libertăţii de voinţă.
Or, în cauză, concluzia a fost impusă pe baza constatărilor ştiinţifice medico-legale constante, întemeiate pe acte medicale oficiale întocmite în succesiunea bolii, analizate şi atestate prin Raportul de constatare medico-legală întocmit de Institutul de Medicină Legală - Laboratorul Exterior Cluj, prin Expertiza medico-legală psihiatrică eliberată de aceeaşi instituţie cât şi prin Raportul de noua expertiză medico-legală a Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti, prin lămurirea tuturor aspectelor referitoare şi la momentul abolirii discernământului bolnavei, plasat oricum înaintea datei de 25 ianuarie 1999."
ÎCCJ, Secţia civilă, Decizia nr.51 din 15 ianuarie 2003
Cu stimă.