avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere la initiativa angajatului intr-un litigiu de ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere la initiativa angajatului intr-un litigiu de munca

Buna seara. Un angajat al unei societati comerciale a fost sanctionat in urma unei cercetari disciplinare , printr-o decizie emisa de directorul acestei societati. Angajatul l-a convocat pe angajator la o mediere a acestui litigiu. Intrebare: Daca anagajatorul nu doreste medierea ce demersuri urmeaza sa intreprinda? Se prezinta la mediator si spune ca nu doreste medierea? Cine suporta costurile medierii? Ambele parti?
Cel mai recent răspuns: Carmen Faur , Mediator 15:34, 5 Martie 2013
Medierea este o procedura ce presupune acceptul ambelor parti de a participa la mediere. De aceea nici nu poate fi obligatorie, In conditiile de azi ale legii.

Daca o parte este interesata de mediere, insa cealalta nu ( nici dupa lamuriri, nici dupa o invitatie scrisa , eventual si verbala a mediatorului ), medierea nu poate avea loc.

Daca nu are loc medierea, nici nu costa nimic.

Ceea ce poate costa este un contract de pregatire a medierii:
O persoana este interesata sa faca o mediere cu alta persoana. Merge la un mediator. Acesta , pentru a pregati si a invita la mediere cealalta parte, va semna impreuna cu persoana interesata un contract de pregatire a medierii.
In baza lui, efectueaza procedura de invitare si re-invitare la mediere ( de regula se repeta invitatia, daca nu exista de prima data un refuza clar scris ), plus alte detalii specifice pregatirii unei sedinte de mediere.
De regula, costul unei pregatiri a medierii este modic.
Acest cost este suportat de catre persoana care doreste inceperea medierii. Ulterior, daca se inteleg, il poate imparti cu cealalta persoana.

In baza contractului de pregatire a medierii, daca invitatul nu se prezinta sau refuza clar in scris, mediatorul va putea elibera persoanei interesate un Proces verbal care va consemna intentia primei persoane pentru mediere si refuzul explicit/ refuzul tacit al celeilalte. Ulterior, persoana interesata poate folosi procesul verbal chiar si in instanta, insa doar pentru a dovedi ca a facut demersuri de conciliere, ignorate sau refuzate.

Costul pregatirii si invitatiei la mediere nu va exista daca cele doua persoane vor veni impreuna la mediere, fir direct de prima data, fie dupa prima discutie exploratorie cu mediatorul.
Daca angajatorul nu doreste medierea , fie isi exprima aceasta optiune in scris , fie tacit , prin simpla neprezentare la data stabilita pentru a avea loc sedinta de informare si acceptare a medierii .
Nu este necesar ca angajatorul sa se prezinte la mediator pentru a-i comunica raspunsul sau , acesta poate fi transmis prin orice mijloc de comunicare .
In situatia in care , alegeti sa raspundeti invitatiei facute de catre angajat , prezentan-du-va la mediator la data fixata , nu aveti nici un fel de obligatie .
Ci doar ascultati prezentarea facuta de mediator si puteti pune intrebari daca aveti nelamuriri in legatura cu aceasta procedura .
Ulterior , daca doriti totusi sa parcurgeti procedura medierii , avand in vedere avantajele acesteia , se va semna un contract de mediere , iar costul medierii , de regula , este suportat in mod egal de catre partile mediate .
Insa , acest lucru nu este absolut obligatoriu , ramanand la intelegerea partilor implicate , modalitatea de impartire a cheltuielilor .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnatura sau nu - pe pv /mediere ? oanaportar oanaportar Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca. Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start ... (vezi toată discuția)
Invitatie la informarea privind avantajele medierii anacami2 anacami2 Vreau sa dau in judecata fostul angajator pentru restituirea salaruulor neplatite.Binenteles cu mediere prealabila.Insa dna mediator a spus ca medierea este ... (vezi toată discuția)
Cat de gratuita este sedinta de informare asupra medierii? dyadina33 dyadina33 Buna seara, Va supun atentiei urmatorul aspect: Art. 2, alin 1^1 din Legea 192/2006, spune ca „dovada participarii la sedinta de informare privind ... (vezi toată discuția)