avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Raport de munca intr-o asociatie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Raport de munca intr-o asociatie de locatari

Problema care s-a pus in ultima vreme institutiile abilitate este daca o asociatie de locatari poate incheia sau nu contracte individuale de munca ?

Ce parere aveti ?


p.s.
Atentie se pune in discutie capacitatea de a contracta a unei asociatii de locatari si nu de proprietari
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:53, 17 Octombrie 2013
Eu inteleg ca exista inca asociatii de locatari care functioneaza asa cum au functionat si inainte de a apare asociatiile de proprietari.
Daca aceste asociatii de locatari isi desfasoara activitatea ca orice persoana juridica, incaseaza pe baza de documente, face plati la fel, are incheiate contracte cu furnizorii s.a.m.d., este normal ca toate acestea sa fie facute de oameni. Munca acestora este permanenta, continua, dependenta de asociatia de locatari, adica intruneste toate conditiile ce obliga la angajare pe baza de CIM.

Pentru a convige ca acestea pot angaja pe baza de CIM, amintesc ca pana si o persoana fizica poate angaja pe baza de CIM o alta persoana si chiar este obligata prin lege daca activiatea intruneste conditiile de permanenta, dependenta, continuitate. Orice cetatean poate sa incheie un CIM cu o persoana care sa-i ingrijeasca copii, alta sa-i faca menajul, sa angajeze un conducator auto, un ingrijitor... Cu atat mai mult, o asociatie de locatari, trebuie sa incheie CIM, pentru a avea un administrator, un casier, un contabil, o femeie de serviciu...
Exista inca asociatii de locatari care functioneaza destul de bine fara fi transformate in asociatii de proprietari ...

Din cate stiu acestea nu au personalitate juridica si nu cred ca pot fi asimilate unei persoane fizice . Solutia legala de angajare este data de Codul Muncii , insa cei care nu au personalitate juridica au sau nu capacitatea de a incheia c.i.m.?

Parerea mea este ca au aceasta capacitate de a incheia un c.i.m. ...
Parerea mea este ca NU au aceasta capacitate.

Un contract de munca se incheie intre doua persoane.
Daca una din persoane este fizica - angajatul, adica - cealalta persoana poate fi una fizica, si atunci unul din locatarii condominiului ar incheia contract de munca cu viitorul prestator in nume propriu si pentru beneficiul propriu al prestatiei cu consecintele imprevizibile de rigoare.....sau o persoana juridica care ar trebui sa fie asociatia de locatari.
O veche asociatie de locatari care nu are o incheiere judecatoreasca prin care e declarata persoana juridica, nu are reprezentativitate, deci nu-si poate folosi reprezentanti pentru incheiere de acte.

Problema pe care o deschideti in acest topic este pragmatica, dar rezolvarea ei este nu posibilitatea de a angaja cu CIM, ci de a intra asociatia, ea insasi, in legalitate, obtinand mai intai de toate personalitate juridica. Si asta pentru ca in acest caz, al contractelor de munca, cheltuielile acestea sunt aceleasi pentru ambele forme de asociere.

Totusi, atunci cand inscrii Revisalul asociatiei la ITM trebuie sa prezinti anumite documente printre care si cele legate de personalitatea juridica, nu? Nu mai tin minte exact ce acte mi-au trebuit,
La ANAF cu siguranta trebuie CIF-ul asociatiei, or acesta nu se obtine decat dupa ce se obtine incheierea judecatoreasca pentru personalitate juridica a asociatiei.

Asociatiile de locatari au putut functiona ca atare, fara sa-si faca mari probleme, atata timp cat Revisalul nu exista sau se experimenta, cat la ANAF puteai depune la ghiseu declaratia 100 cu impozitul. Nimeni nu se impiedica de aceste asociatii de locatari.
Dar, cu cat mergem mai departe cu formarea si integrarea bazelor de date, cu prelucrarea online a diferitelor aspecte, cu atat va fi mai greu pentru asociatiile de locatari sa subziste in zona gri a muncii sau chiar in cea neagra.


Este adevarat ca pot exista inconvenientele prezentate mai sus cu privire la inscrierea la ITM, la finate... dar acestea sunt valabile pentru cei care se infiinteaza sau vor sa infiinteze acum o "asociatie de locatari". Nu se pune problema ca asociatiile de locatari infiintate atunci cand in toata tara existau numai asociatii de locatari, ca acestea sa nu poata functiona. Functioneaza si are personal angajat, documente, stampila...
Apoi sunt si asociatiile de locatari ce se pot infiinta chiar si acum dupa aparitia Legii 230/2007, daca acestea sunt infiintate de chiriasi, adica locatarii nu au cumparat apartamentele pentru ca nu vor ori pentru ca blocul respectiv este in proprietatea primariei, a unei regii autonome, a unei societati comerciale... Acei locatari pot sa se organizeze in asociatie de locatari, pot administra, gestiona, angaja...
Da, dar sunt chiriasi si au alt tip de asociatie care nu se bazeaza pe gestionarea proprietatii comune, ci pe relatia cu proprietarul si cu gestionarea fondurilor si repartizarea facturilor. In cazul acesta proprietarul face angajari.

Or, asociatia de locatari cu proprietati private este a tuturor si-a nimanui.
Sigur ca au apucat sa functioneze cu stampila "...de locatari", poate si cu CIF dat atunci, intr-o scurta perioada de cateva luni. Totusi, acum, acest fel de asociatii nu sunt nici cal, nici magar...nici catar.
Mai devreme sau mai tarziu se vor lovi de impedimente din ce in ce mai greu de trecut.

Alte discuții în legătură

Cumul functii in asociatie de proprietari asociatiaproprietarilor5d asociatiaproprietarilor5d vrem sa desfiintam functia de administrator contabil si casier - detinuta pana in prezent de 1 singura persoana, Contabilitatea o vom incredinta unei firme ... (vezi toată discuția)
Contabil sau administrator la o asociatie de proprietari? Amalya29 Amalya29 Buna ziua, pentru o asociatie de proprietari cu 30 de apartamente, avem un presedinte al asociatiei de proprietari, un cenzor si un expert contabil (printr-un ... (vezi toată discuția)
Presedinte eugarizn eugarizn Buna ziua! in asociatia noastra, presedintele indeplineste si functia de casier in urma unei adunari generale reconvocate. Aceasta functie a fost indeplinita ... (vezi toată discuția)