avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cumpararea uscatoarelor din scara blocului
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cumpararea uscatoarelor din scara blocului

Buna ziua.Puteti sa ma ajutati?Vreau sa imi fac..din cele trei spalatorii..care se afla la et.3..intre cele doua uscatorii,la blocurile vechi din Brasov,un apartament.Am acceptul locatarilor ,verbal...dar nu stiu ce acte legale sa fac,ca sa pot intra si in mod legal..in posesia spatiiului....va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:05, 15 Martie 2013
Cred ca trebuie sa furnizati informatii suplimentare.Camerele de spalatorie apartin in cota indiviza tuturor proprietarilor imobilului.Instrainarea proprietatii se face numai prin act legal (vanzare, donatie, etc).Dupa ce il obtineti, (cu semnatura tuturor proprietarilor) numai in calitate de proprietar puteti solicita autorizatia de constructie pentru schimbare destinatie/reamenajare.
Nu este chiar imposibil dar foarte greu de cumparat. E greu de crezut ca toti proprietarii isi vor da acordul, vor accepta sa vanda prin act notarial...
Poate mai usor este sa concesionati acele spatii de la asociatia de proprietari, pentru o perioada cat mai mare, maxim 49 de ani in conditiile pe care le nogociati, va intelegeti cu cei din asociatie.
Apoi in baza actului de concesionare puteti obtine de la primarie autorizatii de modificare, cu aprobarea asociatiei de proprietari.
Imi pare rau sa va contrazic, dar in ce calitate poate asociatia de proprietari sa concesioneze respectivele spatii?
Potrivit Art. 3. din Legea nr. 230/2006 – “În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
c) proprietate comună - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;”

Art. 658. Cod Civil – “(1) Încetarea destinaţiei de folosinţă comună pentru părţile comune din clădirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotărî cu acordul tuturor coproprietarilor.
(2) În cazul încetării destinaţiei de folosinţă comună în condiţiile alin. (1), devin aplicabile dispoziţiile privitoare la coproprietatea obişnuită.
(3) Imobilul, respectiv partea din imobil care rezultă din încetarea destinaţiei folosinţei comune se înscrie în mod corespunzător în cartea funciară pe baza documentaţiei cadastrale întocmite în acest scop.”
In consecinta, consider ca spatiile respective pot fi instrainate doar cu acordul tuturor coproprietarilor respectivi, Asociatia de proprietari neavand calitate de coproprietar.
Succes!
Ciprian_Maftei a scris:
Imi pare rau sa va contrazic, dar in ce calitate poate asociatia de proprietari sa concesioneze respectivele spatii?

Imi dati prilejul sa sa amintesc prevederea clara din Legea 230/2007:
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.

Asadar asociatia poate concesiona uscatoria. Aceasta presupune un contract mai lung ca si durata decat contractul de inchiriere si pe baza acestuia persoana care foloseste poate obtine avizele necesare efectuarii unor modificari constructive in limitele legislatiei.
Buna ziua!!!...va multumesc f.mult.....dar cred ca eu nu am fost explicit...nu avem asociatie...deci..va rog..cu stima, care va o port...sa ..imi spuneti cum pot sa procedez.....am acordul,tuturor locatarilor....ce acte trebuie sa fac....?...cu locatari...?trebuie sa merg la cadastru???.....va multumesc...anticipat..si nu vreau sa fiu marul discordiei..intre dv.....stima si respectul meu.....doamne ajuta!!
...

Alte discuții în legătură

Cumparare, inchiriere sau concesionare a unei uscatorii intr-un bloc de proprietari ContSters276546 ContSters276546 Buna ziua! As vrea sa stiu cum pot folosi uscatoria unui bloc de proprietari cu acte in regula. Este un bloc cu 40 de proprietari si in principiu sunt de acord ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu comun ContSters122621 ContSters122621 La parterul blocului in care locuiesc exista o uscatorie, 2 apartamente si 2 garsoniere. Proprietarul garsonierei care are un perete comun cu uscatoria a vrut ... (vezi toată discuția)
Regim juridic - uscator bloc lucas_arty lucas_arty As dori sa cunosc cat mai multe detalii despre cum se poate cumpara cu forme legale, camera cu destinatie de uscator a unui bloc de locuinte. Respectivul ... (vezi toată discuția)