avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu maternitate

buna seara..v-as fi profund recunoscatoare daca m-ati lamuri cu anumite aspecte de care nu sunt foarte informata.Sa incep cu inceputul...m-am angajat cu contract de munca de la data de 1 noiembrie 2012 (mentionez ca nu am mai fost angajata din iulie2010) si imi doresc sa raman insarcinata in aceasta luna. Tot ceea ce as vrea sa stiu este daca m-ar impiedica vreuna din situatiile care o sa vi le enumar mai jos sa obtin indemnizatia de crestere a copilului..acestea sunt:
-in cazul in care patronul ma baga in concediu fara plata(pe colegele mele le baga cate 2luni anual in concediu fara plata)
-daca sarcina este cu risc si dupa 2-3 luni de sarcina nu mai pot sa imi execut indatoririle de angajat
-daca nasc prematur..

Poate sa imi modifice ceva la contract sau sa imi faca ceva mismasuri ca sa nu iau pot sa iau maternitate?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:14, 5 Martie 2013
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Perioadele de concediu fara plata nu sunt perioade de obtinere de venituri asadar nu va ajuta sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC.

3. Daca sarcina este cu probleme atunci puteti beneficia de concediu de risc maternal (acesta este un concediu medical).

4. Daca nasteti prematur se aplica prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
...
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de maternitate si crestere a copilului. TDenisa TDenisa Buna ziua. Intrebarea mea este daca am avut o pauza de 16 zile intre contractele de munca( dintre 2 locuri de munca), in luna martie, atunci nu pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Ccc in timpul studiilor vanne vanne De doi ani sunt in concediu fara salar pentru studii. Momentan as vrea sa raman insarcinata dar mi/e frica de o sarcina cu probleme. Daca in luna septembrie ma ... (vezi toată discuția)
Cocediul prenatal,post natal,indemnizatia si alocatia nou nascut ContSters141851 ContSters141851 Buna ziua!Care sunt drepturile banesti ale proaspetelor mamici (inainte si dupa nastere)si cum se intra in posesia lor(documente necesare si unde se depun?)? (vezi toată discuția)