Cererea reconventionala este cererea pe care paratul poate sa o faca daca are pretentii in legatura cu cererea reclamantului. (o cerere prin care paratul nu se limiteaza la o simpla aparare impotriva pretentiilor reclamantului, ci invoca si el pretentii proprii impotriva reclamantului).
Bunaoara: reclamantul il cheama in judecata pe parat pentru executarea unui contract, iar paratul formuleaza cerere reconventionala prin care solicita anularea contractului.
Cererea reconventionala trebuie depusa odata cu intampinarea sau cel mai traziu la prima zi de infatisare, daca intampinarea nu e obligatorie.
Cum se face? Intocmai ca si o cerere de chemare in judecata de sine statatoare (in exemplul de mai sus, paratul putea sa ceara anularea contractului si separat de cererea reclamantului).
Ce poate sa ceara paratul in legatura cu cererea reclamantului in procesul de divort?
Pai, ar putea sa ceara si el divortul, de exemplu.
Si iaca ce zice codul de procedura:
Art. 608. - (1) Soţul pârât poate să facă şi el cerere de divorţ, cel mai târziu până la prima zi de înfăţişare, în şedinţă publică, pentru faptele petrecute înainte de această dată. Pentru faptele petrecute după această dată, pârâtul va putea face cerere până la începerea dezbaterilor asupra fondului, în cererea reclamantului.
(2) Cererea pârâtului se va face la aceeaşi instanţă şi se va judeca împreună cu cererea reclamantului.
Prima zi de infatisare nu-i tot una cu primul termen de judecata. Se pot "brodi", cum zice romanul, dar nu-i musai. Daca la primul termen una din parti a cerut o amanare pentru angajarea unui aparator, aceea nu a fost prima zi de infatisare. Prima zi de infatisare este acel termen la care partile, legal citate, pot pune concluzii (o parte care vrea un avocat, insemna impliict ca nu "poate" sa puna concluzii... are nevoie de cineva care sa stie cum si in ce fel sa-l apere).