Buna seara,
Din motive financiare firma la care lucrez a luat decizia sa desfiinteze postul pe care eram angajat. Suntem 3 persoane pe vanzari insa in contractul de munca aparem pe posturi diferite.
In decizia de incetare a contractului de munca este trecut faptul ca angajatorul nu solicita prezenta mea la firma in fiecare zi, doar numai 3 zile din cele 30 lucratoare cat am preaviz (am handicap gr 2 accentuat).
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Exista posibilitatea ca ulterior angajatorul sa "faca scandal" si sa imi faca probleme pe motiv ca trebuia sa merg 4 ore pe zi la serviciu?
2. Cand m-a disponibilizat, cu 2 ani in urma, angajatorul mi-a dat conform legii 1 compensatie in valoarea unui salariu net, acum ca a desfiintat postul nu mai mi-a dat nimic. Sa inteleg ca atunci cand desfiinteaza postul nu se mai ofera compensatiea?
Tin sa precizez ca am fost disponibilizat acum 2 ani, am dat angajatorul in judecata, am castigat procesul si m-am intors la vechiul loc de munca.
Angajatorul a "invatat din greseli" si de data asta probabil a urmat o procedura care nu mai poate fi contestata cu succes. Succesul in instanta in astfel de cazuri este unul mai mult amar, in majoritatea cazurilor finalitatea este doar amanata...
Angajatorul a procedat tactic incadrand pe posturi diferite personalul cu atributii asemanatoare. Nu mai poate fi contestata selectia angajatului pentru concediere, dintre mai multi angajati pe un post identic.
Din experienta cu alti clienti, nu sunt premize ca ati avea reprosuri de la angajator pe viitor. Este mai mult o cale formala de a justifica continuarea contractului in perioada de preaviz, o minima obligatie de prestare a muncii, care in plus dovedeste ca vi s-a dat sansa de a va gasi un alt loc de munca, fiind platit integral.
Daca in contractul de munca nu este specificat, nu exista obligatia de a va acorda salariul compensator. Cum cel mai probabil nici in contractul colectiv la nivel de ramura nu prea mai exista mentiuni de salarii compensatorii, ramane doar la latitudinea angajatorului daca va fi generos si de data asta. Sugerez o flexibilitate a dvs, poate reusiti sa fiti convingator pentru o compensatie.
1. Atata timp cat aveti scris in actul respectiv ca nu este necesara prezenta dvs la locul de munca decat pentru 3 zile , nu aveti de ce sa va faceti griji in priivnta prezentei.
2. Legislatia prevede ca se pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil. ..
Astfel, Codul Muncii prevede ca salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul de munca aplicabil.
Obligatia de plata a salariilor compensatorii se poate regasi de asemenea in contractul individual de munca, precum si in regulamentul intern al societatii sau in contractul colectiv de munca aplicabil, la nivelul unitatii sau la nivel de sector de activitate caz in care angajatorul este obligat sa achite salariatului concediat salariile compensatorii prevazute de acestea.
In cazul in care obligatia de plata a salariilor compensatorii nu se regaseste in niciunul din documentele prevazute mai sus, angajatorul nu este obligat la plata unor astfel de salarii