avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Desfiintare asociatie non-profit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Desfiintare asociatie non-profit

Cum se poate lichida (desfiinta) o asociatie non-profit? Eu stiu ca nu se poate decit sa cedezi toate bunurile unei alte asociatii. Se poate vinde unor alti asociati?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 23:11, 20 Aprilie 2020
OG nr.26/2010 prevede:
art. 54
(1) Asociaţiile şi federaţiile se dizolvă:
a) de drept;
b) prin hotărârea judecătoriei sau a tribunalului, după caz;
c) prin hotărârea adunării generale.

Art. 55
(1) Asociaţia se dizolvă de drept prin:
a) împlinirea duratei pentru care a fost constituită;
b) realizarea sau, după caz, imposibilitatea realizării scopului pentru care a fost constituită, dacă în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop;
c) imposibilitatea constituirii adunării generale sau a consiliului director în conformitate cu statutul asociaţiei, dacă această situaţie durează mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, adunarea generală sau, după caz, consiliul director trebuia să se constituie;
d) reducerea numărului de asociaţi sub limita fixată de lege, dacă acesta nu a fost complinit timp de 3 luni.
(2) Constatarea dizolvării se realizează prin hotărârea judecătoriei în a cărei circumscripţie se află sediul asociaţiei, la cererea oricărei persoane interesate.

Art. 56
(1) Asociaţia se dizolvă, prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate:
a) când scopul sau activitatea asociaţiei a devenit ilicită sau contrară ordinii publice;
b) când realizarea scopului este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
c) când asociaţia urmăreşte un alt scop decât cel pentru care s-a constituit;
d) când asociaţia a devenit insolvabilă;
e) în cazul prevăzut la art. 14.
(2) Instanţa competentă să hotărască dizolvarea este judecătoria în circumscripţia căreia asociaţia îşi are sediul.

Art. 57 Asociaţia se poate dizolva şi prin hotărârea adunării generale. În termen de 15 zile de la data şedinţei de dizolvare, hotărârea adunării generale se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul, pentru a fi înscrisă în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.

Art. 60
(1) În cazul dizolvării asociaţiei sau fundaţiei, bunurile rămase în urma lichidării nu se pot transmite către persoane fizice.

(2) Aceste bunuri pot fi transmise către persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemănător, printr-o procedură stabilită în statutul asociaţiei sau al fundaţiei.
(3) Dacă în termen de 6 luni de la terminarea lichidării lichidatorii nu au reuşit să transmită bunurile în condiţiile alin. (2), precum şi în cazul în care statutul asociaţiei sau al fundaţiei nu prevede o procedură de transmitere a bunurilor ori dacă prevederea este contrară legii sau ordinii publice, bunurile rămase după lichidare vor fi atribuite de instanţa competentă unei persoane juridice cu scop identic sau asemănător.
(4) În cazul în care asociaţia sau fundaţia a fost dizolvată pentru motivele prevăzute la art. 56 alin. (1) lit. a)-c), bunurile rămase după lichidare vor fi preluate de către stat, prin Ministerul Finanţelor, sau, după caz, de comuna sau oraşul în a cărui rază teritorială asociaţia sau fundaţia îşi avea sediul, dacă aceasta din urmă era de interes local.
(5) Data transmiterii bunurilor este cea a întocmirii procesului-verbal de predare-preluare, dacă prin acesta nu s-a stabilit o dată ulterioară.

Asadar, bunurile ramase in urma lichidarii se vor transmite numai catre persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemănător
multumesc, si mai am o intrebare: se poate vinde o asociatie catre o alta persoana?
Un ONG nu poate face obiectul unui contract de vanzare-cumpare ...
Cautati persoane care doresc sa intre in asociatie ca membrii cu drept de vot si sa intre si in structura de conducere. Preia astfel tot ce inseamna coordonarea si decizia activitatilor si ulterior dumneavoastra va puteti retrage devinitiv prin renuntarea la calitatea de membru cu drepturi depline. Cei care preiau pot schimba si sediul asociatiei, daca acesta e in prezent la dumneavoastra.
Dar daca asociatia are ceva datorii? Se mai poate desfiinta in conditii normale?
Am o ruda care are o asociatie si a facut un abonament la telefonie mobila, apoi a renuntat la contract inainte de implinirea celor 24 de luni, de fapt nu a mai platit din cauza lipsei de fonduri, si s-a trezit cu penalizare foarte mare, despagubirea de 150 de EURO/SIM pt renuntarea inainte de termen la contract plus ce se mai adauga la o factura intarziata, penalitati, etc.

Multumesc pentru orice informatie.

danabadici a scris:

Cum se poate lichida (desfiinta) o asociatie non-profit? Eu stiu ca nu se poate decit sa cedezi toate bunurile unei alte asociatii. Se poate vinde unor alti asociati?


Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
mariusvaleanu, utilizator

Alte discuții în legătură

Transfer patrimoniu intre asociatii Monica Baiceanu Monica Baiceanu Buna ziua, am o problema legata de doua asociatii: ambele au aceiasi asociati, una este mai veche si una este creata recent. Cea veche are patrimoniu initial ... (vezi toată discuția)
Asociatie caritabila spl spl Va rog sa ma ajute cineva specializat pe non-profit. Trei persoane au constituit o asociatie caritabila.La infiintare, doi dintre acestia si-au adus ... (vezi toată discuția)
Dizolvare asociatie non-profit marianflorin marianflorin suntem 3 membri(fondatorii) si am vrea s-o dizolvam asociatia ce acte trebuie sa facem ? ne trebuie un cenzor? cam cat costa ? asociatia are 2 luni( nu are ... (vezi toată discuția)