avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Desfiintare asociatie non-profit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Desfiintare asociatie non-profit

Cum se poate lichida (desfiinta) o asociatie non-profit? Eu stiu ca nu se poate decit sa cedezi toate bunurile unei alte asociatii. Se poate vinde unor alti asociati?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 23:11, 20 Aprilie 2020
Bună ziua,

Se poate desființa o asociație inainte de a deschide cont bancar pe asociatie și de a astepta sa se vireze capitalul social aia 600 lei in contul asociatiei ? Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2020
Samipana, utilizator
patrimoniul initial trebuie sa fie constituit la data dobandirii personalitatii juridice a asociatiei, nu doar sa se fi decis subscierea lui de catre fondatori. Daca este stransa suma dar nu e deschis inca acel cont provizoriu, nu cred ca s-a putut proba existenta patrimoniului si deci cred ca nu s=a putut obtline personalitatea juridica. Daca a avut loc sedinta AG de constituire, dar nu s-a obtinut inca personalitatea juridica si fondatorii nu mai doresc, pentru ca s=au razgandit, pot decide sa revoce actul constitutiv si sa isi imparta acei bani colectati in vederea infiintarii, daca nu au fost cheltuiti, ca nu exista inca dpdv juridic asociatia ca subiect de drept, nu era ea proprietarul sumei, deci nu sunt incidente dispozitiile legale care prevad imperativ ca patrimoniul net nu poate fi impartit la membri / persoane fizice ci trebuie donat unei alte persoane juridice cu scop identic sau similar
daca vorbim de o asociatie cu personalitate juridica, activul patrimonial net ramas in urma lichidatii trebuie donat unei alte persoane juridice non-profit. Asociatia in sine nu este un bun care sa poata fi cedat nici cu titlu oneros nici gratuit, nu exista "parti sociale" ca la un SRl sau actiuni ca la un SA care sa poata fi vandute.... nici acolo nu e vorba de "vanzarea firmei" cum eronat se exprima unii, e cesiune de parti sociale sau actiuni, adica niste drepturi de creanta. Insa la ONG memrbii / fondatorii nu au nicio creanta asupra organizatiei prin contributia lor la patrimoniul initial, caci acel aport este unul cu titlu gratuit, asimilabil unei donatii, deci nu au niciun drept asupra patrimoniului asociatiei si deci nu sunt in postura de a instraina ceva din patrmoniul acesteia decat prin donatie conform statutului ei sau la lichidare prin donatie activ patrimonial net ramas catre alt ONG. Evident ca daca asociatia are un teren sau o cladire sau un autotvehicul organele de conducere pot sa il vanda, si poate cumpara inclusiv un membru daca plateste pretul pietei, dar efectul e doar ca se modifica forma in care se prezinta patrimoniul, in loc sa fie ca bun material corpreal individual determinat devine bani... dar cred ca nu la asta va refereati....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer patrimoniu intre asociatii Monica Baiceanu Monica Baiceanu Buna ziua, am o problema legata de doua asociatii: ambele au aceiasi asociati, una este mai veche si una este creata recent. Cea veche are patrimoniu initial ... (vezi toată discuția)
Asociatie caritabila spl spl Va rog sa ma ajute cineva specializat pe non-profit. Trei persoane au constituit o asociatie caritabila.La infiintare, doi dintre acestia si-au adus ... (vezi toată discuția)
Dizolvare asociatie non-profit marianflorin marianflorin suntem 3 membri(fondatorii) si am vrea s-o dizolvam asociatia ce acte trebuie sa facem ? ne trebuie un cenzor? cam cat costa ? asociatia are 2 luni( nu are ... (vezi toată discuția)